Sivut

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Alan Bradley: Piiraan maku makea11-vuotias Flavia de Luce rrrakastaa kemiaa ja omaa laboratoriotaan perheensä kotikartanossa Buckshawissa, Englannin maaseudulla. Kun tyttö ei ole keittelemässä myrkkyliemiä inhottavia isosiskojaan varten tai opettelemassa ulkoa uusia kaavoja, tykkää hän toimia salapoliisina. Yleensä tehtävät käsittelevät arkisia asioita, kuten sitä, kuka on mahtanut haukata palasen keittäjän vaniljapiiraasta, josta kukaan perheenjäsen ei pidä. Homma muuttuu kuitenkin vakavaksi, kun Flavia eräänä aamuna törmää kurkkumaalla kuolemaa tekevään mieheen. Kuolemaa epäillään pian murhaksi, ja lopulta jopa arkisella vaniljapiiraalla tuntuu olevan osansa jutussa.

Kirjaa suositellaan takakannessa Agatha Christien teosten sekä Viisikoiden ystäville, eivätkä suositukset juuri metsään mene. Flavia nimittäin on kuin pienoisversio Christien tunnetuimmista salapoliiseista loistavine päättelykykyineen ja ajoittain jopa liiankin itsevarmoine olemuksineen. Aikuisten keskuudessa Flavian ylenpalttinen into murhatapausta kohtaan aiheuttaa ihailun sijaan hämmästystä, ja varsinkin poliisit käskevät häntä pysymään siitä erossa, kuten tavallisen lapsen pitäisikin. Flavia ei kuitenkaan vähästä lannistu, vaan käyttää oletettua lapsenomaisuuttaan häikäilemättä hyväkseen päättäessään selvittää tapauksen ennen virkavaltaa.

Flavia on ikäisekseen hyvin itsenäinen, mutta välillä hänelläkin on hetkiä, jolloin tuntee olevansa yksin maailmassa. Hän asuttaa kartanoa isänsä ja kahden sisarensa kanssa, mutta isä on ollut etäinen rakkaan vaimonsa kuolemasta saakka, eivätkä sisaret voi sietää Flaviaa, vaan ovat iloisia hänen joutuessaan pinteeseen. Kartanoa pitävät oikeastaan pystyssä vain keittäjänä toimiva rouva Mullet, sekä Flavian isän apuri Dogger, joka on lähinnä Flavian uskottua. Ajoittain Flavian kokema yksinäisyys tuo koko tarinan ylle synkkiä pilviä, mutta tyttö itse ottaa kohtalonsa usein huumorilla.

Piiraan maku makea on nokkela ja nenäkäs teos, kuten pikkuvanha sankarittarensa itse. Perinteisenä, 1950-luvulle sijoittuvana salapoliisitarinana se ei juonellaan tuo genreensä mitään uutta, mutta vie voiton kotiin omaperäisellä päähenkilöllä ja hauskoilla, rönsyilevillä kuvauksilla. Tunnelma muuttuu varsin jännittäväksi loppua kohden, joten ihan pienimmille lukijoille en tätä lähtisi suosittelemaan, kun taas aikuiset ja teini-ikäiset varmasti viihtyvät tarinan parissa.

Kirjassa on paljon viittauksia kemiallisiin yhdistelmiin ja (ilmeisesti) brittiläisen kulttuurin suuriin nimiin, mutta minulta nämä menivät perehtymättömänä aivan ohi. Vaikka kirjasta ei oikein syvällistä tasoa löydy, toimii se viihdekirjallisuutena erinomaisesti. Ei taida olla epäilystäkään siitä, aionko lukea myös sarjan seuraavan osan, Kuolema ei ole lasten leikkiä. Vähintäänkin jo näiden kirjojen herkullisen kammottavat kansikuvat ja nimet tekevät sarjasta kokonaisuudessaan tutustumisen arvoisen.

Piiraan maku makea -kirjalla osallistun Goodreads-haasteen kohtaan 10. A mystery or thriller.

★★★★ 

Alan Bradley: Piiraan maku makea (alkup. The Sweetness at the Bottom of the Pie, 2009)
Suomentanut: Maija Paavilainen
Bazar, 2014
389s. 

4 kommenttia:

 1. Tämä neiti pikkuvanha salapoliisi on oikea myrkynkeittäjä ja seuraava osa on yhtä tasokas kuin tämä ensimmäinenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, ettei seuraavakaan osa luultavasti anna aihetta pettyä. Pitääkin etsiä se pian käsiin. :)

   Poista
 2. Olen lukenut sarjan kakkososan, ja tykkäsin tosi paljon siitä. Tämä ensimmäinen pitää nyt aivan ehdottomasti lukea tässä kevään mittaan. 10. kohta on minulla jo kulutettu tuossa Goodreads-haasteessa, mutta pitää koettaa sujauttaa tämä johonkin muuhun kohtaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue tämä ensimmäinen osa ihmeessä! Luultavasti et ole menettänyt hirveästi informaatiota toista osaa varten (kuvittelen että tämän sarjan osat ovat enemmänkin itsenäisiä - olenkohan väärässä?), mutta hyvyytensä vuoksi suosittelen todellakin tätä :)

   Onneksi nyt alkuvuodesta taitaa olla vielä tilaa valita noista haasteen kohdista, loppuvuodesta voikin olla jo vaikeampaa!

   Poista