Sivut

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Maria Semple: Missä olet, Bernadette?


Maria Semplen Missä olet, Bernadette? esittelee lukijalle Bernadette Foxin, entisen tähtiarkkitehdin, jonka järki tuntuu paenneen hermoromahduksen myötä. Näin ajattelevat ainakin hänen naapurinsa Seattlessa. Bernadette välttelee pakkomielteisesti ihmisten seuraa, nukkuu julkisilla paikoilla ja väittää jopa, että häntä seurataan.

Oikullinen käytös vaikuttaa myös Bernadetten perheeseen. Huolestunut ja raivostunut aviomies päättää vihdoin tarttua toimeen, mutta sen seurauksena Bernadette katoaa kokonaan. Tytär Bee on ainoa, joka uskoo äitiinsä, ja tekee kaikkensa, jotta löytäisi tämän jälleen.

Missä olet, Bernadette? -teosta kuvaillaan takakannen sitaatissa satiiriksi. Olen huomannut, että satiiri on ainakin omalla kohdallani vaikeahko laji, enkä siitä syystä ole lajin kirjoja juuri lukenutkaan. Viimeisin satiiri, johon tartuin, taisi olla keväällä lukemani Alan Bennettin Epätavallinen lukija, joka jätti minut huumorillaan kovin kylmäksi. Aina ei oikein tuntunut saavan selville, kuka nauraa ja kenelle, ja mikä tässä on kritiikin kohteena. Myös Bernadetten tarinan kanssa uhkasi käydä samoin, mutta nihkeän alun jälkeen kirja onneksi vei mukanaan.

Kirja kulkee eteenpäin pääasiassa hahmojen toisilleen lähettämien kirjeiden ja sähköpostiviestien välityksellä. Sen lisäksi Bee kertoo oman näkökulmansa tapahtumiin ja äitinsä etsintäretkeen. Koska kirjeitä saattavat lähettää jopa sellaiset ihmiset, joiden tarinaan ei sen kummemmin paneuduta (kuten poika, jonka Bernadette tapaa kaupungilla), oli minulla alkuun vaikeuksia pysyä mukana siinä, kuka viestin kulloinkin on kirjoittanut ja kenelle. Toisaalta tällainen kerrontatapa myös mahdollisti hauskojen sattumusten ja väärinkäsitysten syntymisen, kun hahmot eivät puhu toisilleen kasvotusten.

Kun tarinaan ja henkilöihin tutustui tarkemmin, ymmärsin, etten ole hetkeen pitänyt minkään kirjan hahmoista yhtä paljon! Bernadettea, tuota ihmisrauniota, kohtaan tunsin suurta sympatiaa ja näin hänessä jopa palasia itsestäni. Bee on nuoren ja lapsellisen olemuksensa takana hyvin rohkea ja reipas, Elgie-isä sisimmässään rakastava aviomies. Bernadetten arkkivihollinen, Audrey, on myös hyvin herkullinen hahmo juonitteluineen, ja olisin mielelläni lukenut hänestä lisääkin.

Missä olet, Bernadette? tarjoaa lukijalle monipuolista luettavaa. Siitä löytyy huumoria, hyvin kirjoitettuja ja mielenkiintoisia hahmoja, draamaa, syvää rakkautta ja suuri seikkailu. En muista olenko aikaisemmin toivonut yhtä kovasti, että kirja saisi jatkoa ja voisin lukea lisää hahmojen elämästä.

★★★★

Maria Semple: Missä olet, Bernadette? (alkup. Where'd You Go, Bernadette, 2012)
Gummerus, 2013
Suomentanut: Outi Järvinen
322s.

Kirjalla on mielestäni muuten aivan ihana kansi. Tähän karkkiväreillä ilottelevaan teokseen tarttui mielellään, ja siksi rastitankin kirjabingosta kohdan "Kannen perusteella valittu".

 

5 kommenttia:

 1. Aion kokeilla huomenna onneani, josko kirjastosta tarttuisi joku mukaan kannen perusteella. :) Siis semmoinen, jossa on oikeasti hyvä kansi eikä mikään hälläväliä tai erityisen huono kansi. Tätä en ole lukenut, mutta kannesta minäkin pidän. Värit ja pyöreät muodot ovat kivoja, tämä kiinnittäisi minunkin huomioni.

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva, kun palautit tämän kirjan mieleeni! Tarkoitukseni oli jossain vaiheessa lisätä tämä lukulistalle, mutta sitten se unohtui. Nyt taas muistui mieleen. Kiinnostavalta vaikuttaa!

  VastaaPoista
 3. MarikaOksa: Toivottavasti löysit mieleisen teoksen kannen perusteella. :) Itselleni kansilla on aika paljon väliä, mutta toisaalta voin lukea myös teoksen, jossa on kamalat kannet, jos tarina vain tuntuu kiinnostavan tarpeeksi. Tämän kirjan kohdalla löin onneksi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  ------

  Jonna: Kiva kuulla, että postaus palautti kirjan mieleesi! Toivottavasti tulet pitämään tästä, itse ainakin suosittelen lämmöllä. :)

  VastaaPoista
 4. Toden totta, mahtava kansi kirjalla! Tämä kirjabingo on aivan ihana idea, harmi vain etten ole itse lähtenyt mukaan! Olisikin hauska nähdä, millaisia kansia kaikki kirjabingo-osallistujat ovat valinneet tähän kansi-kategoriaan! :)

  VastaaPoista
 5. Anna: Harmittavaa, ettet ole päässyt mukaan bingoilemaan! Toisaalta tällaista bingoa voisi varmaan kokeilla myös yksin silloin kun aika antaa sille periksi. :) Itse olen sitä ajatusta ainakin pyöritellyt mielessä, bingoilu kun ei ole omalta osaltani mennyt aivan putkeen, vaikka aikaa vielä reilu viikko olisikin.

  Olisikin kivaa, jos kaikki kansivalinnat koottaisiin yhteen, niitä voisi sitten käydä ihastelemassa. :D

  VastaaPoista