Sivut

torstai 31. heinäkuuta 2014

Blaine Harden: Leiri 14 - Pako Pohjois-Koreasta (& Bingo!)


Shin Dong-hyuk on (tai on ainakin ollut vuoteen 2012 mennessä) ainoa pohjoiskorealaiselta vankileiriltä onnistuneesti karannut henkilö. Kirjassaan kirjailija-toimittaja Blaine Harden tutustuu vielä inhimillisyyttä opettelevaan Shiniin ja tämän uskomattomaan tarinaan.

Lukiessani kirjaa tuntui kuin olisin lukenut fiktiota, jotain keksittyä. Miten kaikki ne kammottavat asiat, joita Shin ja muut leiriläiset päivittäin joutuvat kokemaan, voivat mitenkään olla totta? Leiri 14. asukkaat eivät ole ihmisten tasolla, vaan heidät saatetaan teloittaa pienimmistäkin virheestä. He tekevät kovaa työtä pienellä ruokamäärällä, useimmat koko elämänsä ja vain siksi, että ovat tunteneet väärintekijän tai sattuneet syntymään leirille.

Tällaisia teoksia tarvitaan, jotta ymmärtäisimme, että näitä asioita tapahtuu oikeasti jossain. Toisaalta fiktion tuntu tai kirjan jäykkä rakenne etäännyttävät lukijan tapahtumista ja Shinistä. Ymmärrän kirjan arvon, mutta tunnen itseni edelleen vähän sivustaseuraajaksi.

★★★ 

Blaine Harden: Leiri 14 - Pako Pohjois-Koreasta (alkup. Escape from Camp 14, 2012)
Suomentanut: Ruth Jakobson
Gummerus, 2012 (kuvassa näkyvä painos 2014)
195s.

Hardenin teoksen myötä rastitan kirjabingosta kohdan "Tositarinaan perustuva". Lisäksi sain luettua juuri loppuun Sarah Winmanin Kani nimeltä jumala -teoksen, josta kirjoitan lisää heti päivällä, sillä kirja ansaitsee aivan oman postauksensa. Kani nimeltä jumala täyttää kirjabingosta kohdan "Palkittu kirja", sillä wikipedian mukaan teos toi kirjailijalleen New Writer of the Year -palkinnon Galaxy National Book Awardseissa sekä voitti muun muassa Newton First Book Awardin Edinburgh International Book Festivalilla. Näiden kahden rastin jälkeen minäkin voin vihdoin huutaa BINGO!, ja vielä oikein kuuluvasti, sillä saan samalla kertaa kaksi bingoriviä. Oli jo aikakin, sillä tämä päivä on viimeinen, kun bingo on enää käynnissä.  


Toinen bingoista muodostuu vaakarivistä:
Maria Semple: Missä olet Bernadette (Kannen perusteella valittu)
Blaine Harden: Leiri 14 - Pako Pohjois-Koreasta (Tositarinaan perustuva)
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala (Palkittu kirja)

Toinen bingo tulee vinorivistä:

Kirjabingon aikana tuli luettua kaikenlaisia kirjoja, niin tositarinoita, kevyitä, lapsille tarkoitettuja, vakavia kuin jännittäviä. Mitään kovin historiallista en ehtinyt lukea, vaan kaikki kirjat sijoittuvat aika lähelle nykypäivää. Paras lukukokemus oli ehdottomasti Kani nimeltä jumala ja laimemmaksi kokemukseksi jäi puolestaan Harold Fryn odottamaton toivioretki. Mikään kirjoista ei kuitenkaan ollut käsittämättömän huono, vaan kaikista nautin ainakin jossain vaiheessa. KIITOS siis kovasti innoittavan bingon järjestäneelle Le Masque Rouge -blogin Emilielle!

4 kommenttia:

  1. Onnittelut tuplabingosta! :) Kani-kirjaa on kovasti kehuttu, mutta minulta se on toistaikseksi jäänyt väliin. Mielenkiinnolla odottelen postaustasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän näytti jo siltä, ettei bingoa tule ollenkaan, mutta yllättävän helposti sainkin nuo kaksi viimeistä rastia. :)

      Kani nimeltä jumala -kirja kiinnosti minua kyllä heti, kun sitä alkoi blogeissa näkyä, mutta kiinnostus laantui kuitenkin aika nopeasti ja sainkin sen luettua vasta nyt. Tätä kirjaa suosittelen erittäin lämpimästi, varsinkin jos synkät ja silti huumoripitoiset tarinat sekä kummalliset hahmot yhtään kiinnostavat. :)

      Poista
  2. Kivat kirjat sinulla. Minulla on Pancolit kerättynä hyllyyn, mutta lukematta. Harold Fryn toivioretkestä pidin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pancolin sarjasta suosittelen varsinkin sen ensimmäistä osaa, Krokotiilin keltaisia silmiä. Omalla kohdallani koin sarjan tason laskevan kirja kirjalta, mutta voihan olla, että sinä pidätkin jokaisesta osasta. :)

      Harold Fryn toivioretki vei minut mukanaan teoksen puolessa välissä, mutta alku oli minusta niin hidas ja itseään toistava, että se vaikutti lukukokemukseen negatiivisesti. Olisin halunnut pitää kirjasta enemmän, sillä sen idea oli niin ihastuttava ja erilainen.

      Poista