Sivut

lauantai 25. helmikuuta 2017

Alkuvuoden kirjahankinnat


Aloitettuani kirjabloggaamisen minulla on ollut jo useamman kerran tapana villiintyä ostamaan kirjoja kasakaupalla aina alkuvuodesta. Esimerkiksi täältä löytyy yksi tällainen tapaus, jolloin ostin vuoden ensimmäisten kuukausien aikana yhteensä kahdeksan kirjaa.

Tämäkään vuosi ei ole ollut mikään poikkeus. Olen ehtinyt pelkästään tammi- ja helmikuun aikana haalia itselleni jälleen kahdeksan teosta. Määrä tuntuu itselleni varsin korkealta, etenkin kun mielessä ovat vielä ne ajat, jolloin kului vuosia ilman, että ostin ainuttakaan kirjaa omaksi. 

En tiedä, miksi ostobuumini sijoittuu aina alkuvuoteen. Kyse kun ei ole varsinaisesti siitäkään, että silloin ilmestyisi paljon hyviä uusia teoksia, sillä useimmat ostamani kirjat ovat jo useita vuosia vanhoja. Etenkin tänä vuonna ostoinnostus ihmetyttää itseäni, sillä olen käyttänyt myös kirjastoa hyvin ahkeraan viime aikoina. Tälläkin hetkellä lainassa on 12 teosta, jotka nyt sitten uhkaavat jäädä näiden uusien löydösten jalkoihin.

Tässä kaikki nämä uudet hankinnat:

Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus

Tämän novellikokoelman löysin tammikuussa Akateemisesta Kirjakaupasta alennettuun hintaan. Olimme käyneet osan teoksen novelleista läpi proosan analyysikurssilla viime syksynä, ja ihastuin silloin Kaajan tarinoihin.

Raymond Chandler: Tappaja sateessa
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina
Sarah Waters: Yövartio

Nämä neljä teosta ostin kirpputorilta seitsemällä eurolla. Kirpputoreilta tekee muuten joka kerta hyviä kirjalöytöjä. Harvoin löydän juuri niitä tiettyjä teoksia, joita olen etsimässä, mutta muita loistavia kyllä. Nytkin jouduin hieman kamppailemaan itseni kanssa, sillä mukaan meinasi lähteä näiden lisäksi pari muutakin, vaikka alkuun vannoin ostavani ainostaan yhden kirjan.

Chandleria, Ishiguroa ja Watersia olen lukenut jo aikaisemmin, ainoastaan Hustvedt on uusi tuttavuus. Näistä odotan kuitenkin eniten Ishiguron teoksen lukemista, vaikka en pitänytkään hänen romaanistaan Pitkän päivän ilta. Ole luonani aina kuulostaa kuitenkin ihan siltä, että se voisi olla minun kirjani (ja nyt kun menin sanomaan näin, niin ei varmasti ole).

Helene Hanff: The Duchess of Bloomsbury Street
Tove Jansson: Kesäkirja
Juhani Aho: Rautatie

Nämä tilasin Adlibriksesta. Helene Hanffin kirjan halusin omakseni siitä syystä, että hänen  teoksensa 84, Charing Cross Road (suomeksi Rakas vanha kirja) on aivan loistava. Olen lukenut sen nyt jo muutamaan kertaan, mutta edelleen amerikkalaisen Hanffin vuosikausia kestävä kirjeenvaihto englantilaisen kirjakaupan henkilökunnan kanssa jaksaa ilahduttaa. Tämä ns. jatko-osa ei kuitenkaan harmikseni vienyt ihan samalla lailla mukanaan. Ei kirja ollut lainkaan huono, eikä varsinaisesti tylsäkään, vaikka sellaisia arvosteluja olen lukenut, mutta jotenkin lukeminen vain takkusi. Sain teoksen loppuun viime yönä, ja oikeastaan vasta viimeisten kymmenien sivujen aikana aloin tavoittamaan sitä samaa tunnelmaa, kuin Hanffin edellisessä teoksessa oli.

Tove Janssonin Kesäkirja ja Juhani Ahon Rautatie kuuluvat WSOY:n kampanjaan, jossa julkaistaan 12 kotimaista klassikkoa juhlapainoksina 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Myönnän, että omaan ostopäätökseeni vaikuttivat suuresti teosten uudet, kuvassakin näkyvät kauniit kannet. Tein kuitenkin näitä ostaessani samalla itselleni lupauksen loppuvuodeksi: en osta tänä vuonna enää muita kirjoja, kuin nämä kampanjan teokset. Osan niistä olen toki lukenut jo, kuten juuri Kesäkirjan, Janssonin Muumipapan ja meren, sekä Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan. Valtaosa listalta on kuitenkin vielä lukematta, eli siinä samalla, kun hankin hyllyyni silmiä hivelevän kirjakokoelman, voin myös sivistää itseäni.

Minkälaisia kirjaostoksia te olette tehneet näin alkuvuodesta? Entä aiotteko minun laillani kerätä kokoon tuon WSOY:n kokoelman?

10 kommenttia:

  1. Kyllä Kazuo Ishiguron Ole luonani aina on vaan niin hyvä. <3 Toivon että nautit kun sen kimppuun aikanaan pääset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa toivon itsekin. :) Yritän kuitenkin olla innostumatta siitä ihan liikaa (myöhäistä), etten sitten pettyisi kovin pahasti, jos käy kuten Pitkän päivän illan kanssa.

      Poista
  2. WSOY:n kokoelmassa ei valitettavasti ole yhtään kirjaa, jotka haluaisin itselleni. Muumi-kirja minulla jo on, enkä pidä ko. kirjasta niin paljon, että viitsisin sen uusien kansien vuoksi ostaa (Taikatalven ehkä olisin voinut ostaakin). Waltari löytyy myös, mutta voipi olla, että mieheni haluaa sen, hän on meillä se suurin Waltarin ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse vähän samaa mieltä tuosta Muumi-kirjasta. Muumipappa ja meri on minulle kenties se vähiten mieluisin Muumi-kirja, ja olisin itsekin toivonut tilalle vaikkapa juuri Taikatalvea.

      Noiden teosten joukossa, jotka olen tuosta WSOY:n kokoelmasta jo lukenut, ei ole minunkaan lempikirjojani mukana. Toivon kuitenkin, että sieltä vielä lukemattomien (kuten esimerkiksi mainitsemasi Waltari) joukosta sellainen saattaisi löytyä. :-)

      Poista
  3. Täytyy myöntää, että nyt alkuvuonna on tullut ostettua enemmän kirjoja kuin viime vuonna yhteensä. Mutta minkäs sille voi, että kierrätyskeskukset ja muutaman hassun euron kirjan ovat ihan nurkan takana... Minunkin oli pakko hankkia itselleni Kesäkirja ja Rautatie, nuo kannet ovat vaan niin nätit! Budjettipuoli vähän hirvittää, mutta haluaisin kovasti myös loput 12 klassikosta hyllyyni, ihan keräilymielessä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierrätyskeskukset ovat todella petollisia! Mutta eivät toisaalta juuri noilla parin euron hinnoilla heti kaada opiskelijabudjettia. :D Budjetti onkin ollut päällimmäisenä mielessä noita WSOY:n kokoelman kirjoja hankkiessa, ja siitä syntyikin tuo lupaus olla ostamatta enää muita kirjoja tänä vuonna. Esimerkiksi Adlibriksellä on kuitenkin huomioni mukaan usein tarjouksia, joita olen ajatellut hyödyntää tuota kokoelmaa kerätessäni. :-)

      Poista
  4. Minä olen tainnut ostaa nyt vuoden alussa vain Hygge-kirjan. Ei ainakaan äkkiseltään tule muuta mieleen. Sinun ostokseksi ovat supereita, monta niin hyvää ja kiinnostavaa!

    Minunkin tekisi mieleni ostaa ainakin nuo kaksi ensimmäistä 12 klassikosta, mutta vielä en ole raaskinnut. Toivottavasti niitä on vielä jäljellä, kun saan vähän isomman palkan haha :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! Kyllä omiakin sormiani syyhyttää aika lailla päästä noita ostoksiani lukemaan. :-D Sinun ostamaasi Hygge-kirjaan en ole puolestaan päässyt tutustumaan, mutta koska hyggeily on ollut nyt niin pinnalla keskusteluissa, eiköhän sekin tule jossain vaiheessa luettua!

      Itse taisin sokaistua uusista kansista niin, että piti hankkia nuo klassikot mahdollisimman nopeasti hyllyyn, etten vain jäisi ilman. :-D Toivottavasti sinäkin saat ne vielä hommattua!

      Poista
  5. Jonkinlaista hallitsematonta alkuvuoden ostohysteriaa on ollut täälläkin havaittavissa, viimeksi eilen tein marketissa käydessäni kaksi hankintaa (täysihintaisia uutuuksia vielä).

    Tuo WSOY:n kampanja on hieno idea, mutta rajoitettu painosmäärä on nostanut hinnan niin kovaksi, että en aio ostaa niitä yhtäkään itselleni. Lisäksi tähän asti ilmestyneet minulla jo on toisenlaisina versioina, eivätkä kaksoiskappaleet edes taidekansilla houkuta tarpeeksi (hintaan verrattuna vielä!). Mutta hienoa, että niille ostajia löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, Kirsi, että kommenttiisi vastaaminen on venynyt näin pitkään! Blogissa on taas ollut hiljaisempaa muiden kiireiden vuoksi.

      Ehkä tuossa alkuvuodessa on sitten jokin, joka nostattaa ostoinnostusta, kun jo muutama muukin minun lisäkseni on kommentoinut ostaneensa paljon kirjoja. :D Onneksi ainakin täällä päässä tuntuu innostus näin kevään myötä vähän laantuneen, ei muuten kukkarokaan enää kestäisi.

      Ymmärrän hyvin, miksi tuo WSOY:n kampanja ei ole saanut sinua innostumaan ostopuuhiin. Täytyy myöntää, että olen itsekin alkanut miettiä kokoelman keräämistä uudelleen näiden kahden kuukauden aikana, ja saattaa olla, että tyydyn loppuvuodesta hankkimaan ainoastaan ne noista 12:sta kirjasta, jotka kiinnostaisivat aivan erityisesti joko tarinan tai kansien vuoksi.

      Poista