Sivut

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Vastoinkäymisiä ja kirjamessuja


Blogi on saanut elellä jo lähes kuukauden hiljaisuudessa, kun olen itse sairastellut. Jo monta viikkoa on kulunut kipeänä, eikä mieli ole ollenkaan tehnyt purkaa tänne ajatuksia, kun aivot ovat olleet jumissa jossain kuumeen, nuhaisen nenän ja kipeiden raajojen välimaastossa. Kaikista eniten on harmittanut se, etten ole päässyt ulos nauttimaan syksyn kirpeän raikkaista alkupäivistä. Syksy kun on ehdottomasti lempivuodenaikani, silloin jopa muutoin inhoamani rankkasateet tuntuvat tunnelmallisemmilta kuin muina vuodenaikoina. Onneksi paranemisprosessi tuntuu olevan nyt vauhdissa, ja pääsen toivottavasti pian ihailemaan kunnolla lehtien parhainta väriloistoa.

En ole kirjoittanut arvioita, mutta olen kuitenkin lukenut melko paljon. Joukossa on niin onnistuneita valintoja kuin pettymyksiäkin, enemmän kuitenkin ensimmäisiä. Jokaisesta kirjasta en jaksa kirjoittaa kokonaista arvostelua, mutta lisään tänne varmaan joidenkin päivien kuluessa miniarvioita, sillä suurin osa teoksista on todella mainitsemisen arvoisia.

Omistuskirjoitus itse kirjailijalta
Eilen, kun oloni tuntui jo kohtuullisen hyvältä, päätin lähteä käymään ystävieni kanssa Turun kirjamessuilla. Viime vuonna tein messuilla vain pienen pyrähdyksen, mutta tällä kertaa paikan päällä kului useita tunteja. En ollut ehtinyt juuri tutustua messujen ohjelmaan ja siitä syystä useat haastattelut menivät minulta ohi, mutta Katherine Pancolia kävin sentään kuuntelemassa Kuisti-lavalla. Naisen Krokotiilin keltaiset silmät oli minulle yksi viime vuoden parhaimpia lukukokemuksia ja olinkin iloinen, kun sain kirjaani oikein omistuskirjoituksen kirjailijalta Akateemisen kirjakaupan osastolla. Tosin lukioaikainen ranskanopettajani olisi saattanut hävetä silmät päästään niistä bonjoureista ja merceistä, joita lyhyen tapaamisen aikana latelin.

Pancolin Krokotiilin keltaisista silmistä on tullut myös elokuva, ja kävimme poikaystäväni kanssa katsomassa sen myöhemmin illalla Logomossa, jonne myös kirjailijatar itse saapui näytöksen loputtua. Elokuva oli viihdyttävä, kirjalle oikein uskollinen ja - tottakai - hyvin ranskalainen. Hahmot olivat aivan erinäköisiä kuin miksi olin heidät kuvitellut, mutta pidin heistä silti, ainoastaan päähenkilö Joséphine oli hienoinen pettymys, kirjassa kun samaistuin häneen todella paljon. Yllätyksekseni myös poikaystäväni piti elokuvasta, vaikka olin kuvitellut, että se on kohdistettu enemmän ehkä naisille. Poikaystävällenikin mieleen jäivät parhaiten juuri mielenkiintoiset hahmot.

Messuostoksia
Viime vuonna Turun kirjamessuilla ollessani en ostanut kuin yhden teoksen, vaikka perjantaiaamun rauhassa olikin hyvä kierrellä. Eilen lauantaina paikka oli tupaten täynnä, ja tien raivaaminen eteenpäin kävi ajoittain jopa voimille. Tämä ei kuitenkaan hillinnyt ostohimoani, vaan palasin kotiin neljän kirjan kanssa. Kolme näistä on Keltaisen kirjaston "kolme kirjaa 20€" -tarjouksesta, yksi mielenkiintoinen heräteostos Bazarin kojulta. Kirjojen lisäksi ostin DVD-kokoelman, jossa on monia klassikkokirjoista tehtyjä filmatisointeja, kuten Humiseva harju sekä Monte Criston kreivi.

Kirjojen lisäksi vierailimme ruokamessuilla saman katon alla. Tarjonta oli hyvää, mutta jäin kaipaamaan viime vuodelta muun muassa maukkaita, suklaisia tikkuomenia. :( Yhtä kaikki messupäivä oli oikein onnistunut, ja seuraavan kerran messuilenkin jo kolmen viikon päästä Helsingissä. Kyseisestä tapahtumasta kirjoittelen lisää vielä myöhemmin.

10 kommenttia:

 1. Ikävää tuollainen kuukauden kestänyt sairastelu, mutta onneksi olet ilmeisesti paranemaan päin. Minulta jäi Katherine Pancol näkemättä. Kävin messuilla vain tänään enkä jaksanut mennä tarpeeksi aikaisin, jotta olisin Pancolin nähnyt. En ole vielä Pancolia ehtinyt edes lukemaan, mutta epäilen, että voisin tykätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, toivotaan että tämä tautikierre helpottaisi nyt vihdoin kunnolla. :)

   Harmi, että Pancol jäi väliin, mutta toivottavasti messupäiväsi sujui muuten hyvin. :) Suosittelen Krokotiilin keltaisia silmiä kovasti, ja toki sarjan kahta muutakin osaa (vaikka ne omasta mielestäni osa osalta vähän laimenevat).

   Poista
 2. Toivottavasti sairastelusi alkavat olla ohi, noin pitkään sairaana oleminen on varmasti todella kuluttavaa ja turhauttavaa - sekä ikävää ylipäänsä. Minä kävin perjantaina messuilla, ja vähän himoitsin noita keltaisen kirjaston kirjoja, mutta pihinä jätin ostamatta. Hullut päivät meinaan kolkuttelevat ovelle ja sielläkin näytti olevan melkoisia tarjouksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että viimeisin kuukausi ei tosiaan ole ollut mukavimmasta päästä. :/ Mutta ehkä tämä nyt tästä vihdoin rauhoittuisi. :)

   Kääk, itsehän olin jo aivan täydellisesti unohtanut Hullut Päivät! :o Olin kuitenkin jo ennen messuille menoa päättänyt käydä katsastamassa nuo Keltaisen kirjaston kirjat, joten rahan kulutus oli kohdallani aivan harkittua. :-D Toivottavasti sinullakin oli hyvät messut!

   Poista
 3. Kyllä sieltä löytyi herkkuja mm. Suklaatilan suklaata, nam.
  Kävin tänään sunnuntaina ja ostin kaksi kirjaa ja kuuntelin Tervoa, Haapasaloa ja Kyröä sekä bongasin useita kirjailijoita.
  Paranemisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! :)

   Oi kyllähän siellä kaikenlaisia herkkuja oli, mutta viime vuonna nuo suklaaomenat olivat aivan ihania, ja vähän kyllä petyin kun niitä turhaan haeskelin. :D

   Kiva kuulla ilmeisen onnistuneesta messuilustasi! Tänäänkin olisi tosiaan ollut paljon nähtävää, mutta itselle riitti eilinen päivä hyvin. :)

   Poista
 4. Ruokamessuilla aurajuuston ja suklaan sekoitus oli kyllä yllättäjä.
  Mullakin olisi ollut Krokotiilin keltaiset silmät kotona, mutta unohdin ottaa sen messuille mukaan, harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä meni tuollainen sekoitus ohitse, mutta kuulostaa kyllä aika eksoottiselta! En toisaalta pidä aurajuustosta yhtään, joten ehkä tuo ei välttämättä olisi ollut minun juttuni, mutta siitä huolimatta olisi ollut hauska maistaa. :-D

   Itsekin otin Krokotiilin vähän yllättäen mukaan, en tosiaan ollut katsellut messuohjelmaa juuri yhtään, enkä siis tiennyt että Pancol jakaa noita omistuskirjoituksia. Ajattelin vain, että jos sellainen mahdollisuus on, niin hyvä olla oma kirja mukana. :)

   Poista
 5. Voi kurjuus, sairastaminen on niin ikävää. :(
  Enpä tiennytkään, että Pancolin romaanista on tehty elokuva. Kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Varsinkin näin pitkään. Yleensä kun olen ihan muutaman päivän sairas, niin ajattelen vielä positiivisena, että voipahan ainakin maata sängyssä ja lukea kirjoja hyvällä omallatunnolla. Mutta kun sairauskierre kestää yli kuukauden, niin siinä ei enää tuokaan ajatus oikein auta, vaan lähinnä haluaisi mennä ulos tai vaikka tehdä suursiivouksen, kaikkea muuta paitsi maata paikoillaan. :-D

   Minäkään en tiennyt tuota ennen kuin katselin kirjamessujen iltaohjelmia ja sieltä bongasin tuon. :-) Ihan uusi elokuva siis kyseessä. Jos pidät ranskalaisista elokuvista (ja toki Pancolin teoksista), niin suosittelen kyllä lämpimästi.

   Poista