Sivut

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Mitä blogitauon aikana tulikaan luettua


Huh! Kolmen kuukauden urakka on viimein ohi ja kaikki pääsykokeet tehty. Nyt lähinnä mietin, että mitäköhän sitä tekisi, kun ei ole enää kauheaa kasaa papereita luettavana. No, onneksi sentään löytyy kasa mielenkiintoisia, lukemattomia kaunokirjallisia teoksia odottamassa. ;)

Pääsykoerupeaman aikana en tosiaan ehtinyt hirveästi romaaneja lueskella (lähinnä selailin poikaystävän Fingerporeja yrittäessäni välttää liikaa ajattelua), mutta muutama tuli sentään luettua loppuun viime kuukausien aikana. Tässä niistä ne, joista en ole aiemmin ehtinyt mitään kirjoittaa.

Muumit ja vaarallinen juhannus oli toinen lukemani muumikirja. Mikäli vain mahdollista, oli se jopa ensimmäistä parempi!

Muumit ja vaarallinen juhannus kertoo siitä, kuinka aalto peittää alleen koko Muumilaakson ja pelastautuakseen hukkumiselta, kapuavat Muumit veden mukana ajelehtineeseen, kummallisen muotoiseen huoneeseen. Huone osoittautuu hylätyksi teatteriksi, jonka töykeä siivooja Emma opettaa Muumeja näyttelemään. Kirjassa tavataan Muumien lisäksi muun muassa Pikku Myyn sisaruskatras, sekä Emman yksinäinen sukulainen. Ja joutuvatpa Muumipeikko ja Niiskuneiti pahaan pulaan myös erään hemulin takia.

Ihastuttava kirja, mutta enpä muuta olisi ensimmäisen teoksen jälkeen osannut odottaakaan. Aion ehdottomasti lukea muutkin muumikirjat.

★★★★★

                                            Tove Jansson: Muumit ja vaarallinen juhannus (alkup. Farlig midsommar, 1954)
                                                                                    Suomentanut: Laila Järvinen
                                                                                  WSOY, 1957
                                                                                    140s.

Krokotiilin keltaiset silmät löysin muistaakseni ensimmäistä kertaa Irenen blogista. Huomioni kiinnitti varsinkin kannen eriskummallinen kuvitus, mutta myös sisältö osoittautui miellyttäväksi. Tai oikeastaan, enemmän kuin miellyttäväksi.

Krokotiilin keltaisissa silmissä henkilöiden elämä kietoutuu toisiinsa lukuisien näkökulmien kautta. Toisaalta se on kevyt, välillä jopa chick lit -tyylinen, mutta toisaalta se kuvaa myös raskaita ja synkkiä asioita. Elämäniloiset kuvaukset henkilöistä ja tapahtumista tempaavat mukaansa, ja kirjan lähes 700 sivua kuluvat hujauksessa. Teoksesta tuli hetkessä yksi lempikirjani.

                                                                  ★★★★

Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät (alkup. Les yeux jaunes des crocodiles, 2006)
                                                                                        Suomentanut: Marja Luoma
                                                                                       Bazar, 2011
                                                                                        697s.

Minun on pitänyt jo kauan tutustua Michael Cunninghamiin, enkä siksi epäröinyt, kun Illan tullen tuli vastaan eräässä antikvariaatissa. Tätä luin aina iltaisin pääsykoelukemisten välillä eräänlaisena hengähdystaukona, vain tunnelmasta nauttien. Voi olla, että olisin saanut teoksesta enemmän irti, jos minulla ei olisi ollut pää jo valmiiksi täynnä kaikenlaista asiaa, mutta pidin siitä paljon näinkin.

Kirjassa tapahtuu paljon, mutta lähinnä henkilöiden mielessä. Taidegalleristi Peterin elämä menee sekaisin, kun hänen vaimonsa pikkuveli muuttaa heidän luokseen hetkeksi asumaan. Peter joutuu kyseenalaistamaan koko sen hetkisen, tuikitavallisen elämäntilanteensa ihastuessaan Mizzyyn. Ehkä Mizzyllä olisikin tarjota hänelle jotain muuta?

Kirjassa käsitellään suuria aiheita ja hetkittäin se tuntuikin vähän liian masentavalta. Kuitenkin viimeisen lauseen kohdalla myös minä tunsin oppineeni elämästä jotain uutta.

                                                                    ★★★
                                                                         
                                                                         Michael Cunningham: Illan tullen (alkup. By Nightfall, 2010)
                                                                                 Suomentanut: Laura Jänisniemi
                                                                                     Gummerus, 2011
                                                                                        301s.


Blogitauon aikana tuli siis luettua todella hyviä kirjoja, kuten koko alkuvuonna. Toivottavasti vuosi jatkuukin yhtä hyvissä merkeissä kirjojen osalta. :)

8 kommenttia:

 1. Eli nyt koitti vapaus? Toivottavasti pääsykokeet meni hyvin :)

  Mullakin tuntuu olevan meneillään joku hyvien kirjojen vuosi! Odottamattomia pohjanoteerauksia on tainnut tulla vastaan tasan yksi, muut kirjat on olleet ihan huipputasoa! Tiedä sitten mihin joudun kun ne hyvät eepokset loppuvat kesken :D

  VastaaPoista
 2. KYLLÄ, nyt koitti vapaus! Vielä on viikko ensimmäistä kesälomarupeaamaakin jäljellä, joten kyllä kelpaa olla. :)

  Toivotaan, että kokeet menivät hyvin ja johonkin pääsisin. Ainakin tuntui siltä, että ne menivät kohtuullisesti. :) Entäs sinun pääsykokeesi? Muistelisin ainakin lukeneeni, että hait johonkin kouluun?

  Totta, tuota minäkin välillä pelkään. :D Toivon mukaan hyviä kirjoja on kuitenkin aina maailmassa jäljellä, niitä täytyy vain osata etsiä (ja muut kirjablogit ovatkin hyvä keino tähän)! :)

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa takaisin! =D

  Voi että, miten ihanaa, että sinäkin tykkäsit Krokotiilin keltaisista silmistä! Ja sinulla on kaksi kirjaa lisää samaa herkkua edessä, olen vähän kateellinen. =D Olenkohan minä lukenut Vaarallisen juhannuksen, en tahdo muistaa, mitä muumeja tuli aikoinaan luettua.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! :)

  Voi kyllä, Krokotiilin keltaiset silmät oli loistava! Kiitos vain paljon sinulle, että päätit siitä kirjoittaa arvion. :D Kilpikonnien hidasta valssia olenkin jo käynyt kirjakaupoissa katselemassa, mutta kolmenkympin hinta on vähän liian suolainen... Omaksi nimittäin kaikki sarjan kirjat haluan, ovathan kannetkin niin mielenkiintoiset. :)

  Jos et ole Vaarallista juhannusta lukenut, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan. Ja vaikka olisitkin, niin mielestäni muumit kestävät kyllä useammankin lukukerran. :)

  VastaaPoista
 5. Hauskaa, että olet palannut taas bloggailemaan!

  Cunningham on ihana. Mielestäni Tunnit on vielä parempi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, minustakin on erittäin hauskaa olla takaisin! Blogisi mukaan sinunkin kiireesi ovat hellittäneet toukokuun jälkeen, mikä on myös kiva kuulla. :)

  Näin olen kuullut. Ja koska Illan tullen oli jo noin hyvä, niin odotan innolla Tuntien lukemista. :)

  VastaaPoista
 7. Minulla on vielä vaarallinen juhannus lukematta. Viime kesästä asti olen hitaanlaisesti aloittanut muumien lukemisen (no, tänä vuonna en ole ehitnyt lukea vielä ainuttakaan), ja olen ajatellut jatkaa projektia tänä kesänä.

  Siihen on nyt hyvät olosuhteetkin, koska minulla löytyy omasta hyllystäni nyt koko muumisarjan kirjat somassa rivissä. Sain ne piakkoin Amerikkaan muuttavalta ystävältäni, joka joutuu luopumaan monista tavaroistaan.

  Muumit ovat todella mainoita ja kieli upeaa, joten ihmettelen, miksi olen antanut niiden lukemisen odottaa näin korkeaa ikää! :)

  VastaaPoista
 8. Minulla vähän sama juttu, eihän siitä ole kuin vasta pari kuukautta, kun ensimmäisen muumini luin. Aikaisemmin olin ainoastaan katsonut animaatiosarjaa ja tyytynyt keräilemään mukeja. :D Mutta nyt, kun kirjatkin on todettu hyviksi, en aio muitakaan osia olla lukematta.

  Olet onnekas, kun sinulla on koko sarja valmiina! Olen itsekin haaveillut sarjan ostamisesta omaksi, harmittavan vähän vain tuntuu noita osia täältäpäin löytyvän.

  Hyviä lukemisia sinulle muumien parissa! Muumit sopivatkin erittäin hyvin kesälukemiseksi, Vaarallinen juhannus varsinkin. :)

  VastaaPoista