Sivut

lauantai 5. tammikuuta 2013

Ei yhtäkään viiden tähden kirjaa: kooste lukuvuodesta 2012


No niin, nyt olen minäkin päässyt vihdoin kunnolla takaisin koneen ääreen. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, joulu vietettiin muualla kuin kotona, ja heti joulun jälkeen alkoi viikon kestänyt pesti koiravahtina tuttavaperheen luona.

Monet muista kirjabloggaajista näyttävät ottaneen tavaksi tehdä koosteen vuoden lukemisistaan ja ajattelinpa minäkin seurata perässä. Kuten otsikko kertoo, ei viime vuonna surukseni törmätty yhteenkään mieltä ravisuttaneeseen lukukokemukseen. Kaikkea muuta kohtuullisen hyvän ja täysin surkean väliltä kuitenkin löytyi.

Luin vuonna 2012 yhteensä 22 kirjaa:

1. David Nicholls: Sinä päivänä
2. Juha Vuorinen: Vaippaihottuma
3. Juha Vuorinen: Kristianin teinivuodet
4. Anna Godbersen: Huumaa
5. Jane Austen & Seth Grahame-Smith: Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit
6. John Ajvide Lindqvist: Kuinka kuolleita käsitellään
20. E. L. James: Fifty Shades - Sidottu
21. John Ajvide Lindqvist: Ihmissatama

Aloitin huhtikuussa blogini pitämisen ja siitä lähtien olenkin tuonut tänne jokaisen lukemani kirjan arvion. Myös Fifty Shades - Sidotusta sekä Ihmissatamasta on vielä tulossa pienet arvostelun tyngät.

Lukemistani kirjoista 4 oli kotimaista ja 18 ulkomaista. Ulkomaisista ainoastaan 2 oli kuitenkin alkuperäiskielellä, loput käännettyjä. Miesten kirjoittamia kirjoja luin 12, naisten 11 (Ylpeydessä ja ennakkoluuloissa ja zombeissa sekä mies- että naiskirjailija). Omia kirjoja oli 14, kirjastosta tai tutuilta lainattuja 8.

Vaikken uutta lempikirjaani löytänytkään, ylsi vuoden parhaimmaksi teokseksi kuitenkin:
John Ajvide Lindqvistin Ystävät hämärän jälkeen.

Vuosi sisälsi paljon huonoja lukukokemuksia, mutta huonoin teos niistä oli selvästi:
Stephenie Meyerin Breaking Dawn.

30 days of books -haasteen myötä aloin kiinnittää enemmän huomiota teosten nimiin. Parhaan nimen palkinnon sai: Jane Austenin ja Seth Grahame-Smithin Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit.

Myös visuaalisuus alkoi kiinnostaa enemmän. Tällä teoksella oli mielenkiintoisin kansi:


Monet kirjat pettivät odotukseni vuoden 2012 aikana. Suurin pettymys oli:
Kajsa Ingemarssonin Keltaisten sitruunoiden ravintola sekä Muriel Barberyn Kulinaristin kuolema.

Myös positiivisia yllättäjiä löytyi. Suurin yllättäjä oli:
Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani.

Mitä muuta vuosi 2012 toi tullessaan:

Blogin aloittaminen oli jo sinänsä iso asia minulle ja se, että olen saanut pidettyä sitä yllä näinkin pitkään ja herättänyt kiinnostusta myös muissa ihmisissä, on todellinen saavutus.

Vuoden aikana sain yhden haasteen, 30 days of books, valmiiksi. Aloitin myös oman TBR100-listani lukemisen.

Mitä tapahtuu vuonna 2013:

Aloitan pääsykokeisiin lukemisen, joten blogitahtini hidastuu jonkin verran. Yritän kuitenkin lukea pääsykoekirjojen ohella myös muita teoksia ja saa nähdä, ehkä tuon yhden koekirjoistakin tänne blogiin.
Voi olla, että lukemisen jäädessä vähän vähemmälle haasteet ja muut erilaiset listaukset lisääntyvät jonkin verran. Myös oman elämän höpötykseni saattavat löytää enemmän tilaa täältä, mutta toivottavasti se ei ole teille lukijoille ongelma. :)

Ja yksi asia, jonka lupaan varmasti toteuttavani vuoden 2013 aikana: Luen jotain muutakin suomalaista kirjallisuutta kuin Vuorista! Tällä hetkellä makuuhuoneen lattialla (täydellisiä yöpöytiä etsiskellessä...) odottaa nimittäin joululahjaksi saatu Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen.

Kumosin myös muutaman vuoden kestäneen kirouksen heti uuden vuoden alussa ja löysin ehkä uuden lempikirjani! Siitä kuitenkin lisää myöhemmin.

Mutta näin minä päätän vuoden 2012 lähes kokonaan tähän. Kuten sanoin, muutamat pikkuruiset arviot vielä tulossa ja vähän koostetta myös joululahjoistani (ainakin muutama niistä taisi liittyä jollain tavalla kirjoihin).

2 kommenttia:

  1. Mihin aiot hakea, kun pääsykokeisiin alat valmistautua? :)

    VastaaPoista
  2. Kirjallisuuden tai nykysuomen opiskelu tavoitteena muutamassa yliopistossa. :) Onpas sinulla muuten kivan inspiroiva blogi!

    VastaaPoista