Sivut

torstai 7. kesäkuuta 2012

Days 15 and 16: Favourite male character & Favourite female character


On tainnut tulla jo blogistani esille, että olen varsin kriittinen kirjojen hahmojen suhteen. Vaadin lempihahmoiltani ainakin tietynlaista särmikkyyttä, sekä kehittymistä tarinan kuluessa. Hahmo voi siis olla myös "paha", kunhan hän vain jossain tarinan vaiheessa osoittaa omistavansa myös inhimillisiä piirteitä.

Harry Potter tai Keltaisten sitruunoiden ravintolan Agnes eivät esimerkiksi koskaan voisi olla lempihahmojani. Agnesin "ovimatosta terveitsetuntoiseksi naiseksi" -kehitys ei välity tarpeeksi voimakkaana lukijalle, muuten epäonnistuneesta hahmosta puhumattakaan. Potter on sentään moniulotteisempi ja paremmin kirjoitettu, mutta tietynlaista kliseisen sankarin leimaa taitaa hänkin otsallaan kantaa.

No, entäs ne lempihahmoni sitten? Muun muassa Trainspottingin Renton sekä Pottereiden Kalkaros ovat lähellä sitä, mitä lempihahmoiltani haen. En hyväksy tai näe oikeaksi kaikkea Rentonin sekoilua, mutta on kiinnostavaa huomata, kuinka kaiken sen ongelmaisuuden takaa löytyy myös oikeudentajun ja lämpimän sydämen omistava mies. Kalkaros puolestaan kehittyy huimasti kirjasarjan edetessä. Ensimmäisissa Pottereissa en niin välittänyt hänestä, mutta kun myöhemmissä vaiheissa valotettiin paremmin hänen äksyilevää käytöstään, huomasin hänen olevan varsin mielenkiintoinen hahmo.

Lempinaishahmoa oli vaikeampi keksiä. Olen huomannut naishahmojen monesti olevan joko hajuttomia ja mauttomia, todella yksipuolisia henkilöitä, tai sitten niiden erilaisuutta ja kapinallisuutta on korostettu melkein epäuskottavuuteen saakka. Aikamatkustajan vaimon Clare on kuitenkin jäänyt mieleeni positiivisessa valossa. Clare on jotain noiden mainitsemieni naishahmojen yleisten piirteiden välimaastosta. Hänessä on pisteliäisyyttä, eivätkä kaikki hänen tekonsa ole moraalin rajojen sisäpuolella, mutta silti hänestä löytyy myös hillitympi puoli.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe. Tätä piti pohtia ihan itsekin.

  Kalkaroksesta olen kyllä pitkälti samaa mieltä.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen aihe, kyllä, mutta myös varmaan vaikein tähän mennessä. Niin monet hahmot kun tuntuvat vain ärsyttävän, eivätkä ihastuttavan. Vaikka toisaalta, liiallinen ihastuttavuus voisi käydä helposti pitkästyttäväksi.

  Mihin lopputulokseen päädyit omien lempihahmojesi suhteen? :)

  VastaaPoista
 3. Listasin niitä blogiin :D
  Seassa on niin Pikku prinsessaa kuin natsivakoojiakin. Varsin kirjava sekoitus.

  VastaaPoista