Sivut

perjantai 1. tammikuuta 2016

Uusi vuosiHei pitkästä aikaa!

Vuosi vaihtui juuri, ja vaikka blogi onkin elänyt hiljaisuudessa jo monta kuukautta, on nyt kuitenkin aika tehdä perinteinen katsaus siihen, millaiselta vuosi 2015 oikein näytti. Tapahtui paljon hyviä ja kirjallisia, mutta myös ikäviä ja vähän raskaita asioita.

Vuonna 2015...

...juuri mikään ei mennyt suunnitelmien mukaisesti. Haastoin itseni heti alkuvuodesta mukaan kahteen haasteeseen, joista Goodreads-haasteesta suoritin 22/50, ja omasta TBR15-haasteestani 6/15. Näiden lisäksi tavoitteenani oli lukea vuoden aikana yhteensä 70 kirjaa, mutta jäin siitä nipin napin lukemalla 68 teosta. Marraskuussa osallistuin lisäksi neljättä kertaa NaNoWriMoon, jossa jäin tavoitteesta niin ikään ainoastaan muutamilla tuhansilla sanoilla. Vuotta 2015 voisikin kirjojen ja kirjoittamisen osalta melkeinpä kutsua kesken jääneiden haasteiden vuodeksi!

...kampanjoin kirjastojen puolesta. Heinäkuussa kirjabloggaajat osoittivat tukensa kirjastoille La petite lectrice -blogin Katrin johdolla. Oman kirjoitukseni voi katsoa tästä.

...parantelin blogin ulkoasua. Olin jo pitkään ollut sitä mieltä, että ulkoasussa mättää jokin, mutta en ollut keksinyt aikaisemmin, miten sitä parantaa. Alkuvuodesta ulkoasu koki kuitenkin muutoksia, ja omasta mielestäni parempaan suuntaan! Lisäksi liitin blogini Facebookiin ja Twitteriin, ja linkit näihin kumpaankin (sekä enemmän henkilökohtaiseen Instagram-tiliini) löytyvät tuosta sivupalkista.

...koin suurehkoja mielenkuohuja ja muutoksia loppuvuodesta. Elämässäni tapahtui suuri muutos vuoden viimeisinä kuukausina, kun pitkä parisuhteeni päättyi. Nyt onkin ollut, ja tulee edelleen olemaan, aika opetella elämään uudenlaista elämää yksin, mutta yritän pysytellä positiivisin mielin asian suhteen. Tällä on tottakai ollut oma vaikutuksensa siihen, miksi blogi on ollut hiljaisena, ja miksi lukeminen tai kirjoittaminen eivät ole ajoittain maistuneet. Olen kokenut kyllä muutenkin kriisejä blogin tulevaisuuden suhteen, sillä loppuvuodesta mieleeni tuli ensimmäistä kertaa kunnolla, etten tiedä, haluanko enää jatkaa tämän kirjoittamista. Kuinka kiva olisikaan pitkästä aikaa lukea kirjoja jälleen niin, ettei koko ajan tarvitsisi miettiä, miten niitä tulisi arvostella. Viime aikoina olen kuitenkin tehnytkin niin, lukenut kirjoja ilman, että ottaisin stressiä siitä, että niistä kaikista pitäisi kirjoittaa tänne. Tämä on tehnyt hyvää, ja nyt tuntuukin taas jo vähän siltä, että blogin pariin voisi olla kiva palata!

...luin enemmän kirjoja, kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka kirjat eivät aina houkutelleet, ja vaikka jäinkin tavoitteistani hieman jälkeen, luin silti vuonna 2015 enemmän, kuin koskaan aikaisemmin. Löysin uusia lempikirjoja, uusia hienoja kirjailijoita, ja koin toisaalta jonkin verran pettymyksiäkin. 

Vuonna 2015 lukemieni kirjojen Top 5:

Muita mieleen jääneitä:
Zadie Smith: Valkoiset hampaat
Andy Weir: Yksin Marsissa (arvio tulossa)
Raymond Carver: Rivi riviltä, lyönti lyönniltä

Pahimmat pettymykset:
Diane Setterfield: Kolmastoista kertomus
Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta (arvio tulossa)
Herman Koch: Lääkäri
E. Lockhart: We Were Liars
Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet (arvio tulossa)

Vuonna 2016...

...aion jatkaa blogin kirjoittamista, mutta en toisaalta ota siitä mitään paineita. Vielä vuosi sitten minulle oli tärkeää, että kirjoitan jokaisesta kirjasta, jonka vapaa-ajallani luen, mutta se tapa osoittautui lopulta varsin stressaavaksi kirjoja kohdalla, joista ei yksinkertaisesti ollut mitään sanottavaa. Siksi kirjoitankin tulevaisuudessa lähinnä niistä teoksista ja lukukokemuksista, joista koen, että haluan kertoa muillekin.

...tulen viettämään paljon aikaa opintojen parissa, sillä aloitan muutaman viikon päästä kandityöni tekemisen! Muutenkin olen haalinut turhan innokkaasti mielenkiintoisia kursseja keväälle, mikä voi vaikuttaa siihen, etten välttämättä ehdi lukea vapaa-ajalla yhtä paljon. Olenkin ottanut tämän huomioon ja asettanut tavoitekirjamääräni täksi vuodeksi 55 teokseen.

...yritän ottaa haasteiden kannalta rauhallisemmin, mutta en voi luvata onnistuvani siinä, sillä jo nyt olen kiinnittänyt huomioni erääseen lempikirjailijaani koskevaan lukuhaasteeseen. Lisäksi myös Helmet-lukuhaaste 2016 kiinnostaisi kovasti... Näistä kuitenkin lisää vielä ihan omassa postauksessa!

Hyvää uutta vuotta 2016 kaikille!

12 kommenttia:

 1. 68 kirjaa on hieno määrä! Vaikka minuakin vähän nyppii, että luin 61 kirjaa, koska se ei ole niin nätti tasaluku kuin pyöreät 60. Olisikohan pitänyt jättää yksi kirja lukematta :D No ei, ylitin kuitenkin tavoitteeni.

  Olen muuten ihan samaa mieltä siitä, että kirjoista ja bloggaamisesta ei kannata ottaa turhaa stressiä. No, minulla on yhä tavoitteenani blogata kaikesta lukemastani (pl. tentti- ym. kirjat), mutta kun vielä joskus pari vuotta sitten halusin päästä bloggaamaan lukemistani kirjoista mahdollisimman pian saadessani ne päätökseen, nyt en ota siitä paineita. Kirjoitan niistä sitten kun huvittaa ja ehtii.

  Oo, nyt kiinnostaa kovasti tuo Ishiguron Pitkän päivän illasta tulossa oleva tekstisi! Ajattelin tänä vuonna lukea mahdollisimman paljon Ishiguroa, joten kiinnostaa, mikset pitänyt kyseisestä kirjasta.

  Kirjaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, huomaa kyllä, miten itselle luettujen teosten määrä on välillä turhankin tarkkaa... :D Pitäisi ehkä keskittyä enemmän juuri siihen, että on ylittänyt omat tavoitteensa tai vaikka ei olisikaan, niin lukenut siitä huolimatta hyviä teoksia!

   Tuo on muuten hyvä asenne, ettei kiirehdi bloggaamisenkaan suhteen. Välillä tosin pelkään itse, että muistanko teoksesta enää mitään, jos aikaa lukemisen ja bloggaamisen välillä kuluu liikaa. Mutta eiköhän sitä aina edes muutaman virkkeen verran sanottavaa keksi!

   Huh, Ishiguro... Täytyykin vähän vielä koota ajatuksia tuosta teoksesta ennen bloggaamista. Olisin niin halunnut pitää kirjasta, mutta näin kuitenkin kävi!

   Samoin sinulle, Laura! :)

   Poista
 2. Minulla oli myös sama ongelma tänä vuonna lukemisen suhteen. Stressasi lukea kun samalla mietti mitä siitä kirjoittaa. Sitten päätin että kaikista ei tarvitse kirjoittaa, helpotti. Nyt esimerkiksi goodreadsissa on monia kirjoja joita ei näy blogissa laisinkaan, eikä haittaa :)

  Onnea ja iloa vuoteen 2016! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että sinullakin on stressi lukemisen ja kirjoittamisen suhteen helpottanut! Sovellan samaa periaatetta Goodreadsissa, sinne on myös helppo kirjoitella muutaman sanan arvioita teoksista, joista ei kokonaista postausta syntyisi.

   Kiitos samoin, Jenni! :)

   Poista
 3. Pitäisikin kyllä aika ajoin muistuttaa itselle ettei kaikesta tarvitse blogata, välillä kun turhauttaa alkaa kirjoittaa jostain kirjasta, mistä ei ole minkäänlaista mielipidettä. Vielä olen ollut kuuliainen, mutta tänä vuonna ajattelin helpottaa elämääni tuon puolesta.

  Ihanaa nähdä Kafka rannalla top vitosessa, ja oikein kiinnostavaa taas nähdä Pitkän päivän ilta pettymyksissä, itse kun pidin siitä aika paljonkin. Jään mielenkiinnolla odottamaan postausta siitä :) Kivaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan niin hyvin tuon turhautumisen tunteen! Välillä on mennyt hervottoman pitkiä aikoja siihen, että olen yrittänyt kirjoittaa jostain kirjasta saamatta mitään aikaiseksi, ja tuo turhautuminen on sitten seurannut aina siihen asti, että postauksen olen lopulta saanut valmiiksi. Ainakin itseä on helpottanut kummasti olla kirjoittamatta kaikista luetuista, toivottavasti toimii sinullakin! :)

   Kafka rannalla on kyllä niin loistava! Ihan kärkisijoilla kaikkien aikojen lempikirjoissani myös. :) Monet ovatkin näköjään pitäneet Pitkän päivän illasta, täytyykin postauksen tehtyäni mennä lukemaan vastapainoksi kehuvia arvosteluja!

   Samoin, Kirsi! :)

   Poista
 4. Minäkin tunnistan tuon, että joskus lukiessa alkaa miettiä sitä, että mitenköhän kirjasta saisi bloggauksen aikaan. Olen kuitenkin huomannut, että kun vaan alkaa kirjoittaa, aina siitä jotakin tulee. Itse asiassa yksi bloggaamisen mielenkiintoisimmista puolista on se, miten monenlaisia asioita se ihmisessä herättää. Aina on yhtä tylsää, kun päässä asiat ovat niin hienosti ja ruudulle siirrettyinä sitten jotakin muuta. :)

  Hyvää tätä vuotta ja tsemppiä opintoihin ja kaikkeen ja ihana kuulla, että et ole lopettamassa blogiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä usein totta, että lopulta sitä saa jotain tekstiä aikaiseksi! Ja on mielenkiintoista (ja ajoittain tylsää, kuten sanoit), miten erilainen postauksesta saattaa tulla, kuin oli ensin ajatellut. Esimerkiksi itse tapaan tehdä joskus lukiessani muistiinpanoja kirjasta, mutta ainoastaan osa näistäkin ajatuksista päätyy lopulliseen postaukseen.

   Kiitos paljon, Omppu, ja hyvää uutta vuotta sinullekin! :)

   Poista
 5. Sinulla on pettymysten joukossa kaksi, jotka olivat minulle taas vuoden parhaimmistoa - heh! Näin ne kirjamaut vaihtelevat :)

  Minä tunnistan tuon stressin blogin suhteen. Vaikka pääasiassa en (enää) stressaa blogia - on tässä piru vie työt ja koulukin! - niin silti välillä pohtii mitä pitäisi kirjoittaa ja mitä kirjottaisi. Itse vedin sen rajan, etten kirjoita koulukirjoista (ellen välttämättä halua), mutta muista kirjoista en osaa olla kirjoittamatta, kun miellän blogini kuitenkin lukupäiväkirjaksi myös. Mutta ehkä se ei haittaa. Sen tosin olen joutunut opettelemaan, etten enää ehdi blogata heti kirjan luettuani...

  Hei tsemppiä sinulle tähän uuteen vuoteen! Olkoon se hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no todella! Mutta eipähän ole sitä pelkoa, että kaikki pitäisivät tylsästi täsmälleen samoista kirjoista. :D

   Eikä sinun mielestäni tarvitsekaan olla kirjoittamatta (lähes) kaikista lukemistasi kirjoista, jos se vain toimii sinulle! :) On hyvä, että jokainen pystyy määrittämään omat rajansa ja hölläämään vaikka sitten juuri tuossa, ettei pidä bloggaamisen kanssa älytöntä kiirettä.

   Kiitos samoin, Katri! :)

   Poista
 6. Minä lupasin viime vuonna ottavani rennommin blogin suhteen, aiemmin minulla oli myös _pakko_ kirjoittaa kaikista kirjoista. Tässä vuoden mittaan huomaan kyllä laiskistuneeni bloggaamisessa, kun ei ole enää periaatetta että kaikista on kirjoitettava. No, kyllä se inspiraatio sieltä vielä löytyy..

  Onnellista uutta vuotta sinulle ja tsemppiä kandin pakertamiseen!

  Näpäytänpä sinulle vielä seurauspyynnön tuonne instagramiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiallisen suorittamisen vastapainona voikin olla tietynlaista laiskistumista bloggaamisen suhteen, ei ole minullekaan mitenkään vierasta... :D Mutta toisaalta, kaikki kuitenkin päättävät itse, millä tahdilla blogiaan päivittävät, ettei silläkään kannata liikaa päätään lopulta vaivata. Ja kannattaa luottaa siihen, että eiköhän se inspiraatio tule kun on tullakseen!

   Kiitos, Anni, onnellista uutta vuotta sinullekin! :)

   Poista