Sivut

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Tove Jansson: Kesäkirja


Tyttö, isoäiti ja isä. Tove Janssonin Kesäkirja sisältää joidenkin vuosien ajan episodimaisia lukuja tämän pienen perheen elämästä kesäisellä saarella.

Isä on etäinen henkilö, tytön äiti kuollut. Tyttö ja isoäiti viettävätkin suurimman osan ajastaan kahden kesken. Tyttö etsii selkeästi isoäidistä auktoriteettiä, hakee lohtua ja turvaa. Isoäiti ei kuitenkaan ole ihan perinteinen aikuishahmo, vaan oman tiensä kulkija, rauhaa rakastava, ilkikurinen keppostelija ja ajoittain jopa kovin äreä. Vanhuus ja lapsuus eivät tunnu olevan erityisen kaukana toisistaan, sillä mummo ryhtyy joskus pikkumaiseksi ja toisaalta tyttö neuvoo isoäitiään ottamaan lääkkeensä ja varomaan hauraita luitaan. Kun mennään salaa naapurin tontille, on isoäiti se, joka lähtee ensimmäisenä pakoon omistajien tullessa kotiin. Mummoa määrittää osaltaan säilynyt lapsenomaisuus, tyttö puolestaan vaikuttaa (ehkä olosuhteiden pakosta) aikuistuneen ikäistään nopeammin. Näitä hahmoja yhdistää toisiinsa keskinäinen kunnioitus sekä toisesta välittäminen.

Luonto luo valtaisan kehyksen perheen elämälle. Se on osa heidän jokapäiväisiä toimiaan, se luo puitteet leikeille ja ruuan hankinnalle. Luonnon hoivissa eletään sen alkuperäisyyttää kunnioittaen ja arvostaen, ja naapureita, jotka yrittävät tavoitella jotain luonnon ehtoja vastaan, katsotaan vähän karsastaen.

Kesäkirja ei ole mielestäni mikään perinteisen kevyt rantakirja, vaikka nimi voisikin sellaista lupailla. Kirjan tunnelmasta jää mieleen melankolisuus ja raskaus, mutta toisaalta myös lämpimyys ja seesteisyys. Kesän päivät ovat täynnä iloa ja naurua, mutta välillä mielessä käy myös kysymys, että mitäs sitten syksyn tullessa. Elämän ja kesän lyhyys, menneet ja tulevat menetykset eivät ole aurinkoisinakaan päivinä kokonaan unohduksissa.

Kesäkirja on ylistys yksinkertaiselle elämälle ja sen pienille ilonhetkille. Vieraat ovat saarelle tervetulleita, mutta kaikkein onnellisinta on olla omassa rauhassa leikkien tai kirjaa lukien. Luulen, että omalla kohdallani kirja saavuttikin tavoitteensa: lukemisen jälkeen minut valtasi kaipuu luonnon levollisuuteen.

Goodreads-haaste: Kesäkirja menee kohtaan 16. A book from an author you love that you haven't read yet.

 ★★★★ 

Tove Jansson: Kesäkirja (alkup. Sommarboken, 1972)
Suomentanut: Kristiina Kivivuori
WSOY, 2014 (ensimmäisen kerran ilmestynyt suomeksi 1973)
135s.

4 kommenttia:

  1. Minäkin olin ennen Kesäkirjaa lukenut Janssonilta vain Muumeja. Kesäkirjaan rakastuin ihan täydellisesti, niin hieno tunnelma siinä oli - mutta kuten kirjoititkin, niin se ei ole mikään pirteä rantakirja. Mutta hieno, niin hieno. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hieno! Mukavaa, että sinäkin tykkäsit. Nyt uskallan kokeilla lisää Janssonin muita teoksia. :)

      Poista
  2. Tämä on niin ihana. Juuri kaikessa melankolisuudessaan niin hieno ja luontokuvaus upea, vaikka normaalisti en sellaista osaa arvostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melankolisuus taisi itseltä verottaa tuon yhden tähden, sillä sen hienoudesta huolimatta tarinat olivat paikoitellen omaan makuuni hieman liian synkähköjä jollain tavalla. Luontokuvaus puolestaan taitaa tosiaan olla kirjan parasta antia, kuinka mahtavasti sen kaikkia puolia saadaankin esille. :)

      Poista