Sivut

maanantai 14. syyskuuta 2015

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni



Suljin silmäni ja kuuntelin tarkkaavaisesti Sputnikin seuraajia, jotka tälläkin hetkellä kiersivät maapallon ympäri painovoima ainoana siteenään planeettaamme. Ne ovat yksinäisiä metallisieluja avaruuden läpitunkemattomassa pimeydessä: ne kohtaavat, eroavat ja lähtevät kukin omaan suuntaansa eivätkä enää koskaan tapaa.

Opettaja K rakastaa ystäväänsä Sumirea, kirjailijanalkua, jolla ei ole palavia tunteita ketään kohtaan. Ei, ennen kuin hän tapaa serkkunsa häissä seitsemäntoista vuotta vanhemman, naimisissa olevan Miun. Sumire alkaa työskennellä Miun yrityksessä, ja se vie heidät työmatkalle ulkomaille, aina eräälle Kreikan saarelle saakka. Sitten Sumire katoaa. K yrittää epätoivoisesti saada selville, mitä hänen rakkaalle ystävälleen on oikein tapahtunut.

K on tarinan kertoja, mutta hänestä lukija saa tietää suoraan varsin vähän. Kuten K itsekin toteaa, kertoo hän Sumiren tarinan. K:sta saadaan hänen omien vähäisten paljastustensa lisäksi tietää siitä, mitä ja miten hän kertoo Sumiresta ja kuinka tyttö puolestaan suhtautuu häneen. Kuten siis tavallista, Murakamin kirjan kertoja vetäytyy tarinan taustalle ja antaa tilaa muille, värikkäämmille hahmoille.

Sputnik-rakastettuni sisältää useita maailmoja, mikä on Murakamia enemmän lukeneille tuttua jo hänen muista teoksistaan. On tämä todellinen maailma ja toisaalta toinen, johon hahmot menettävät palasia itsestään ja jossa he käyttäytyvät tavallisesta poikkeavalla tavalla. Tarinan edetessä näiden maailmojen rajat alkavat muuttua utuisiksi, eikä todellisuutta pysty enää erottamaan yhtä selkeästi.

Romaani käsittelee muun muassa kirjailijuutta ja luomisen tuskaa, sekä identiteettiä, sen rakentumista ja muuttumista tapahtumien seurauksena. Ennen kaikkea se kertoo ystävistä ja rakastetuista, jotka vain piipahtavat elämässämme. Kuinka surulliseksi ja yksinäiseksi se jättää, kuinka paljon se saa aikaan hämmentyneitä kysymyksiä, mutta on kaikesta huolimatta osa normaalia elämän kiertokulkua.

Sputnik-rakastettuni on niin Murakamia. Romaanin tunnelma on usvainen, painostava ja vähän pelottavakin, mutta silti sen keskeltä pystyy poimimaan pieniä oivalluksia, jotka ovat kuin omasta elämästä. Tämä kirjailija on rakkautta.

Goodreads-haaste: Sputnik-rakastettuni & 34. A book with a love triangle. 

★★★★★ 

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni (alkup. Supuutoniku no koibito, 1999)
Suomentanut englanninkielisestä käännöksestä: Ilkka Malinen
Tammi, 2012 (ensimmäisen kerran ilmestynyt suomeksi 2003)
252s.

4 kommenttia:

  1. Tämä oli ensimmäinen lukemani Murakami ja viehätti minua lievällä mystisyydellään enemmän kuin kaksi myöhemmin lukemaani (Norwegian Wood ja Värittömän miehen vaellusvuodet).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidin tästä enemmän kuin noista kahdesta muusta mainitsemastasi teoksesta! Tässä oli jotain todella kiehtovaa. Toisaalta tämä ei mennyt aivan suosikkilistani kärkeenkään Murakamilta, kyllä 1Q84 ja Kafka rannalla pitävät vielä nipin napin paikkansa. :)

      Poista
  2. Murakami kiinnostaa, mutta en osaa päättää mistä aloittaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kafka rannalla on ainakin oma suosikkini, ja monet muutkin bloggaajat ovat tuntuneet pitävän erityisesti juuri siitä. :) Sinänsä ei mielestäni ole väliä, mistä Murakamista aloittaa, mutta Värittömän miehen vaellusvuodet ja The Strange Library eivät ole ehkä itselle iskeneet samalla tavalla kuin muut.

      Poista