Sivut

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Top Ten Sunday: Suositut kirjailijat, joiden teoksia en ole lukenut


Kuka muistaa vielä viime vuonna blogistaniaa hallinneen Top Ten Tuesday -ilmiön? The Broke and the Bookish -blogista lähteneen villityksen ideana oli listata kerran viikossa kymmenen kirjoihin liittyvää asiaa, kuten esimerkiksi kymmenen suosikkikirjaa, kymmenen kirjaa jotka ottaisi mukaan autiolle saarelle... Itse en jostain kumman syystä lähtenyt mukaan listauksiin, vaikka muuten asioiden listaamista rakastankin.

Minun kevääni on täyteen ahdettu. Opintoja varten pitää lukea noin 40 teosta, muista tehtävistä puhumattakaan. On siis varmasti selvää, että blogia varten luettujen kirjojen määrä pysyy aika alhaisena. En kuitenkaan halua pitää taukoa kirjoittamisesta, joten ajattelin lähteä mukaan listailuun vähän myöhässä. Sunnuntaisin blogissa ilmestyykin aina ehtiessäni listauksia kirjoihin liittyen. 

Ajattelin aloittaa sarjan listaamalla suosittuja kirjailijoita, joihin olen halunnut jo pitkään tutustua, mutta en vain ole saanut tartuttua heidän teoksiinsa (tai luettua niitä loppuun). Kymmenen kirjailijaa tuli keksittyä aika helposti, eli tarkoittaakohan tämä sitä, että minun pitäisi heti kiireiden laannuttua ottaa itseäni niskasta kiinni ja tutustua uusiin kirjoittajiin?

1. Jeffrey Eugenides
Tämän kirjailijan teokset kiinnostivat minua kehujen perusteella jo ennen kuin edes tiesin mistä ne kertovat. Nyt perehdyttyäni tarkemmin teosten aiheisiin, ovat ne alkaneet kiinnostaa minua vielä enemmän. Naimapuuhia minulta löytyy TBR100-listalta, mutta sen lisäksi haluisin ehdottomasti lukea myös Middlesexin.

 2. Kurt Vonnegut
Luin joskus vuosia sitten ehkä kaksi sivua Teurastamo 5:stä, mutta en silloin tajunnut alkuunkaan teoksen hienoutta. Saatoin olla liian nuori Vonnegutin teoksille silloin, mutta ehkä ymmärtäisin niitä nyt paremmin.

3. Kazuo Ishiguro
Ishiguroonkin minun on pitänyt tutustua iät ja ajat. Jotenkin hänen teoksensa ovat kuitenkin jääneet toisen japanilaiskirjailija (vaikka Ishiguro onkin näköjään wikipedian mukaan asunut suurimman osan elämästään Britanniassa), Haruki Murakamin jalkoihin. Never Let Me Go kiinnostaa minua erityisesti.

4. Paul Auster
Paul Auster on tullut minua vastaan vuositolkulla niin kauppojen kirjahyllyissä kuin ylistävissä kirja-arvosteluissakin. Olen alkanut jo melkein valmiiksi pitää häntä lempikirjailijanani, vaikken ole lukenut häneltä ensimmäistäkään teosta. Joskus nuorempana aloitin New York -trilogian lukemisen, ja niiden muutaman sivun perusteella muistan pitäneeni kirjaa mielenkiintoisena, mutten koskaan saanut sitä loppuun ajanpuutteen vuoksi. Tämä vääryys täytyy korjata äkkiä!

5. Douglas Adams
Linnunrata-sarja kiinnostaa minua, mutta kirjan paksuus on aina ollut vähän pelottava. Olen nähnyt kirjasta tehdyn onnettoman elokuvan, mutta uskon vakaasti, että kirjan täytyy olla parempi!

6. Sofi Oksanen
Myönnän, että ennakkoluulot ovat osaksi estäneet minua tarttumasta Oksasen kirjoihin. Olen nimittäin kuvitellut niiden olevan liian vaikeatajuisia ja puuduttavia, vaikken ole koskaan edes kokeillut niiden lukemista. Onneksi TBR100-listaltani löytyy myös kaksi Oksasen teosta, joten jossain vaiheessa minun on varmaan pakko tarttua niihin.

7. Erlend Loe
Loen kirjoilla on puolestaan ollut vastakkainen vaikutus kuin Douglas Adamsin teoksella: ne ovat niin lyhyitä, etten ole uskonut niiden pystyvän tarjoamaan uskomattomia lukukokemuksia! Onneksi tekosyyni kuulostavat viimeistään tähän kirjoitettuna niin naurettavilta, että joudun luultavasti seuraavalla kirjastoreissulla lainaamaan jonkin Loen kirjan.

8. Charles Dickens
Olen nähnyt lukuisia elokuvaversioita Joulukertomuksesta, mutta minulle ei ole tullut aikaisemmin mieleenkään, että voisin myös lukea sen. Ehkä olen ajatellut, että Dickensin kirjat ovat varmasti tylsiä klassikkoja, ja valinnut aina jotain mieluisampaa lukemista. Vanha klassikkojen vastustukseni on viimeistään opiskelun myötä murtunut kokonaan, joten eiköhän Dickensinkin teosten aika koita jossain vaiheessa.

9. Neil Gaiman
Coraline-elokuva oli kauhistuttavalla tavalla vaikuttava, mistä sainkin intoa tutustua tarkemmin Gaimanin teoksiin. Sandman-sarjakuva ei kuitenkaan vaikuttanut mielenkiintoiselta muutaman sivun sitä selailtuani, mutta en toisaalta muutenkaan ole sarjakuvien ystävä.

10. Ian McEwan
Omistan miehen Sovinto-kirjan, mutta en ole ollut koskaan sopivassa mielentilassa lukeakseni sitä. Olen nähnyt kirjan elokuvaversion, enkä pitänyt siitä (johtuen suurimmaksi osaksi inhokistani Keira Knightleystä), joten myös se saattaa vaikuttaa haluttomuuteeni lukea kirjaa. Jostain syystä kuitenkin kuvittelen McEwanin tyylin olevan samanlaista kuin Michael Cunninghamin (josta taas pidän), olenkohan ollenkaan oikeassa?

9 kommenttia:

  1. Kiva lista - mielenkiintoisia kirjailijoita olet listannut. Kymmenestä olen itse lukenut viittä kirjailijaa, Eugenidesiä (josta pidän paljon), Ishiguroa (jota rakastan jo nyt, vaikken olekaan vielä lukenut miehen tunnetuimpia teoksia), Dickensiä (joka on myös ihana), Gaimania (Coraline <3 ) ja McEwania (joka ei vielä ole onnistunut täysin vakuuttamaan minua). Omalta tbr-listaltani löytyvät listaamistasi Vonnegut, Oksanen ja Loe.

    Tsemppiä kiireiseen kevääseen! Minun alkuvuoteni on ollut samansorttinen (tosin ei opintojen vaan töiden vuoksi), onneksi alkaa nyt helpottaa. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä lista! Minä olen kokeillut listaltasi Austeria (yhden kirjan verran, enpä oikein tiedä onko minun kirjailijani...), Adamsia (tosi kauan sitten), Oksasta (minullakin oli suuria ennakkoluuloja mutta Puhdistus oli kyllä hyvä) ja Loeta (tästäkin on kauan, en muista kirjoista juuri mitään). Ainakin Ishiguro, McEwan ja Dickens olisivat myös omalla vastaavalla listallani!

    VastaaPoista
  3. Minulla listaamisinto lopahti jossain välissä kiireiden ilmestyttyä kuvioihin. Koita sinä listailla pidempään, näitä on kiva myös lukea!

    Haluaisin myös lukea jotain erityisesti Ishigurolta ja Gaimanilta. Eugenides, Adams ja Oksanen ovat ennestään tuttuja ja hyviä kirjailijoita kaikki kolme!

    VastaaPoista
  4. Hahaa aika samassa tahdissa käyvät mielemme :) Suunnittelin juuri eilen tämän tyylistä postausta, joka ei päässyt vielä toteutukseen asti :D

    Lue muuten ihmeessä se Ishiguron Ole luona! Minä pidin siitä :)

    VastaaPoista
  5. Oho! Jäi Ishigurot nyt puolitiehen, Ole luonani aina tarkoitin :D

    VastaaPoista
  6. Oi, mukavaa listausta, ja osittain samoja naamoja saattaisi löytyä omalta listaltanikin!

    Jeffrey Ed...Whateveriä haluaisin lukea, kuten myös Dickensiä ja vähitellen McEwankin on hiipinyt listalleni, vaikka olin jossain vaiheessa varma, etten ikä päivänä lue häneltä mitään, Vonneguet kiinnostaa hieman, tosin siskoni on lukenut hänen kirjojaan viime aikoina ja sanonut, ettei niissä kirjoissa ole päätä eikä häntää, enkä ole varma, haluanko sellaista lukea, tuskastunko vain.

    Ja Austerilta olen lukenut yhden kirjan, ihan tykkäsin ja joskus lukenen lisää, Ishigurolta Pitkän päivän illan, ihana kirja. Ja Oksasta en aio lukea IKINÄ. Se ainakin pitää, vaikka McEwanin kohdalla olen pyörtänyt mieleni. =D

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille kommenteista!

    Sara: Kiva kuulla, että useat listan kirjailijoista ovat olleet sinun kohdallasi nappisuorituksia. :) Tämä vain lisää intoa tutustua heihin! Onneksi sinun kiireesi ovat helpottamaan päin, toivottavasti minäkin suoriudun keväästä ehjin nahoin (ja hyvin tenttituloksin).

    Luru: Onneksi on muitakin, jotka eivät ole vielä Dickensiä lukeneet! :) Ja kommenttisi antoi toivoa siitä, että minäkin saan joskus luettua Oksasen teoksia, ja toivon mukaan vielä pidän niistä.

    Laura: Toivotaan tosiaan, että into listaamisen suhteen kestäisi pitkään. :) Halua kun blogin päivittämiseen on, muttei välttämättä aikaa kirjojen lukemiseen. Kiva muuten kuulla, että olet pitänyt Eugenidestä, Adamsista ja Oksasesta, varsinkin Eugenideen teokset kiinnostavat minua paljon!

    Anni: Mahtavaa! Toivottavasti pääset vielä toteuttamaan ideasi, näitä listauksia on mukava lukea. :) Ja ihanaa, että pidit Ole luonani aina -teoksesta, toivottavasti minäkin!

    Irene: Toivon mukaan minäkin tulen pitämään Austerista ja Ishigurosta, ja toivottavasti Vonnegut ei aivan sekavaa olisi. :-D Nyt minua alkoi muuten vähän kiinnostaa, että minkä vuoksi et suostuisi lukemaan koskaan Oksasta..? :) Onkohan mahdollisesti samoja syitä kuin minulla?

    VastaaPoista
  8. Jeffrey Eugenidekselta (tai miten ikinä taivutetaankaan) olen lukenut kaikki kolme romaania. Virgin Suicidesin ja Middlesexin lukemisesta on tosin aikaa. Sanoisin kuitenkin, että Middlesex on lempparini, vaikka viime vuonna lukemastani Naimapuuhista pidin myös kovasti. Ishigurolta olen lukenut juuri tuon mainitsemasi Never Let Me Go ja se oli loistava. Silti en ole lukenut häneltä vielä mitään muuta. Neil Gaimania olen lukenut useamman kirjan, ja joistakin pidin paljon ja jotkin jättivät vähän kylmiksi. Tosin saattaa olla, että olin liian nuori joillekin lukemilleni Gaimanin kirjoille, joten ehkä esim. Unohdettujen jumalien lukukokemus voisi olla nykyään aivan erilainen. Ian McEwanilta olen lukenut Sweet Toothin, joka taisi olla monelle McEwan-fanille pienoinen pettymys. Minä kyllä viihdyin mutta en rakastunut.

    Sofi Oksanen ei ole vielä tehnyt minuun suurta vaikutusta Baby Janella tai Puhdistuksella. Douglas Adamsin pariin minun pitäisi palata, sillä luulisin ymmärtäväni Linnunradan käsikirjan liftareille eri tavalla kuin hieman päälle kymmenvuotiaana.

    Mielenkiintoinen lista ja toivottavasti jaksat tehdä näitä Top Ten Sunday -listauksia. Minäkin pidän näiden lukemisesta.

    VastaaPoista
  9. Annami: Kiitos kommentistasi! :-) Mukavaa, että olet noinkin monien mainitsemieni kirjailijoiden parissa viihtynyt. Itsekin olen tainnut olla muutamien teosten kohdalla liian nuori tajutakseni niitä, minkä takia ne ovatkin sitten jääneet kesken. Toivottavasti toinen lukukerta osoittautuisi paremmaksi.

    Into listailuun on ainakin kova jos ei muuta! :-D Huomenna on tulossa jälleen uusi postaus.

    VastaaPoista