Sivut

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Lukuvuoden 2013 kooste


Hyvää vuotta 2014 jokaiselle! Meillä vuosi vaihtui hyvässä seurassa syöden ja juoden, nauraen ja tinaa valaen. Toivottavasti oma sulkakynääni muistuttava tina on positiivinen merkki kirjoittamisen ja blogin suhteen uutena vuotena.

Vuoden vaihtuminen tarkoittaa blogissa sitä, että on aika koota yhteen viime vuoden kirjatärpit ja -pettymykset. Luin viime vuonna yhteensä 42 kirjaa, mikä on 20 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Näistä 12 oli tosin koulua varten, ja keskitynkin koosteessani pelkästään vapaa-ajalla lukemiini teoksiin.

Luin 7 kotimaista teosta, mikä on parannusta edeltävään vuoteen. Löysin heti alkuvuodesta muumikirjojen ihanuuden ja varmasti tartun niihin taas tänä vuonna. Vieraskielisiä kirjoja oli vain 3, loput olivat joko suomeksi käännettyjä tai alkuperältään suomenkielisiä. Lukemani kirjat tulivat pääasiassa joko Briteistä, Pohjois-Amerikasta tai Suomesta, mutta luin jonkin verran myös japanilaisia, venäläisiä, ranskalaisia ja saksalaisia teoksia.

Kirjoista 17 oli naisten kirjoittamia, 13 miesten, eli sukupuolten välinen jakautuminen oli suhteellisen tasaista. Omia kirjoja oli 14, lainattuja 16. Omien kirjojen lukumäärä pysyi samana kuin edeltävänä vuonna, vaikka yritin panostaa niiden lukemiseen. Usein kirjaston tarjonta tuntui kuitenkin houkuttelevan omaa hyllyä enemmän.

Vuoden 2013 parhaimpia teoksia olivat:
Joanne Harris: Appelsiinin tuoksu
Tove Jansson: Vaarallinen juhannus
Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät
Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
George Orwell: Vuonna 1984

Jos vuonna 2012 en lukenut ainuttakaan viiden tähden kirjaa, vuonna 2013 niitä oli melkein kourakaupalla.

Vuoden pettymykseksi osoittautui:
Gillian Flynn: Gone Girl

Odotukset kirjaa kohtaan olivat kovat, mutta lopulta teos osoittautui ennalta-arvattavaksi ja ärsyttävien hahmojen esiinmarssiksi.

Paras uusi tuttavuus:
Haruki Murakami: Norwegian Wood
Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailu

Tämä japanilainen herra lunasti paikkansa kirjallisessa sydämessäni tarkkasilmäisellä arkielämän kuvauksellaan, vaikken välttämättä kaikkea hänen teoksissaan ymmärtänytkään.

Paras kirjan nimi:
Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen

Itse teos ei tosin hauskuuttanut minua tarpeeksi.

Kaunein kansi:
Michael Cunningham: Illan tullen

Yksinkertaisen kaunis kansi kuvaa hyvin teoksen tunnelmaa.


Vuoden 2013 blogimaraton ja haasteen eteneminen:

Viime heinäkuussa järjestettiin blogistaniassa lukumaraton, johon osallistuin. Maraton oli minulle ensimmäinen laatuaan, enkä selvinnytkään siitä ilman ensikertalaisen vaikeuksia, kuten riittävän vapaa-ajan varmistamista ja väsymystä. Kaiken kaikkiaan maraton osoittautui kuitenkin hauskaksi ajanvietteeksi ja loppulukemaksi tuli 501 luettua sivua.

Viime vuonna blogistania vilisi erilaisia kirjahaasteita. Itselle haastetta riitti enemmän kuin tarpeeksi pääsykoelukemisissa ja sen jälkeen koulukirjoissa. Luin kuitenkin hitaasti eteenpäin vuonna 2012 aloittamaani TBR100-haastetta, jonka etenemistä voi seurata blogin yläpalkista. Vuoden aikana luin listalta 15 kirjaa ja haasteen kokonaismäärä onkin tällä hetkellä 23/100.

Vuosi 2014:

Opiskeluun totuttelu on vienyt aikaa, mutta tällä hetkellä pursuan hirveästi intoa myös blogin suhteen. Kuten viime kuussa lupailin, olen viikon sisällä ajatellut ottaa lukumaratonin uusiksi, tällä kertaa tosin aivan yksin. Varmaan jo huomenna on tulossa esimakua siitä, mitä lukupinoni oikein pitää sisällään.

Viime vuonna lupasin lukea enemmän kotimaisia teoksia ja osittain sen lupauksen pidinkin. Tänä vuonna en ole ajatellut tehdä sen kummempia blogia koskevia lupauksia, vaikka olisihan klassikoita ja kotimaisia teoksia aina mukava lukea enemmän.

Vielä on tulossa eilen lopettamastani loistavasta Vuonna 1984 -teoksesta arvio, mutta muuten päättyy minun vuoteni 2013 tähän.

4 kommenttia:

 1. Vau, hieno tuo tina! Varsin sopiva bloggaajalle. :)

  Nyt minun pitää kyllä vihdoin lukea tuo Kppy (en ikinä muista koko nimirimpsua), olen lukenut siitä niin paljon hyvää.

  Hyvää uutta vuotta 2014!

  VastaaPoista
 2. Eikö totta! Ilmeisesti kannatti päättää 10 vuoden tauko tinan valamisesta, kun tulos oli noinkin kiva. :)

  Suosittelen ehdottomasti Perunankuoripaistoksen lukemista! Aivan älyttömän herttainen kirja. Minullakin on aina vähän vaikeuksia sen nimen muistamisessa.

  Hyvää uutta vuotta sinnekin! Toivon mukaan en ole ainoa, joka meinasi koostepostauksessaan usein seota vuosilukujen kanssa... No, ehkä se kuuluu tähän vuodenvaihteeseen. :-D

  VastaaPoista
 3. Kieltämättä hieno tina! :D Minäkin luin vuonna 2013 42 kirjaa!

  VastaaPoista
 4. Niin kyllä on! Ihmettelen oikein omaa tuuriani tuon tinan suhteen, pienenä sain vain jotain epämääräisiä möykkyjä. :) Tietenkin tuonkin voi nähdä esim. kanoottina, kuten eräät ystäväni sanoivat, mutta minusta se on selvä sulkakynä!

  Sinäkin olet ollut siis ahkera lukija, minusta 42 on aikamoinen suoritus. :) Blogisi mukaan olemme lukeneet jonkin verran myös samoja kirjoja, muun muassa Murakamit. Ja tällä hetkellä luen Hugo Cabretia.

  VastaaPoista