Anna Kareninan lisäksi venäläisyyttä heinäkuiseen lukumaratoniini tarjosi Nikolai Gogolin Nenä. Nimensä mukaisesti Nenä kertoo virkamiehestä, joka eräänä kauniina aamuna huomaa nenänsä kadonneen. Kauhistus on suuri nenän kadotessa, mutta vielä suurempi kauhu miestä kohtaa, kun hän kaupungillä törmää kehenkäs muuhun kuin omaan nenäänsä upouudessa virkapuvussa!
Nenä on satiirinomainen tarina, joka tekee pilkkaa pinnallisesta ja ulkonäkökeskeisestä yhteiskunnasta. Itserakas virkamies kadonneine nenineen on toki kärjistetty vertaus, mutta asian pointti tulee kuitenkin selväksi. Vaikka novelli on julkaistu 1800-luvulla, voi siitä löytää yhtymäkohtia myös nykyhetkeen. Juorut leviävät nyky-yhteiskunnassakin salaman lailla ja ulkonäöllä on suuri merkitys lähes kaikissa asioissa.
Nenässä on sopivasti humoristisuutta, jota Aleksander Lindebergin kuvitus tukee mainiosti. Kuitenkin vanhoja venäläisiä virkanimityksiä ja asiasanoja vilisevä tarina jäi minulle vähän etäiseksi. Myös tarinan salamyhkäisyys oli minusta viety vähän liian pitkälle, vaikka on toki hyvä jättää päättelemistä lukijoillekin.
★★★
Nikolai Gogol: Nenä (alkup. Nos, 1836)
Suomentanut: Esa Adrian
WSOY, 1883 (kuvassa näkyvä painos 2007)
61s.
61s.
Toinen lukumaratonin aikana luettu novelli, F. Scott Fitzgeraldin The Curious Case of Benjamin Button, kertoo lukijoille Benjamin Buttonin elämäntarinan. Benjamin Button ei ole syntyessään kuin kuka tahansa normaali lapsi, vaan vanha ja teräväkielinen äijänkäppyrä, jota edes oma isä ei tahtoisi tunnustaa pojakseen. Benjaminin ulkomuoto aiheuttaa arvattavasti ongelmia muiden ihmisten keskuudessa, eikä asiaa auta se, että poika näyttää vanhetessaan vain nuortuvan.
The Curious Case of Benjamin Button on koskettava ja hauska tarina erilaisesta pojasta ja tämän koettelemuksista. Olen nähnyt novellin pohjalta tehdyn elokuvan, jonka laajuus saikin minut kaipaamaan lisää myös novellilta. 40 sivun mitalla Benjaminin erikoinen elämä jää auttamatta pintaraapaisuksi. Joten vaikka novelli kosketti ja sai nauramaan, ei se kuitenkaan pituutensa vuoksi päässyt kouraisemaan tarpeeksi syvältä.
★★★
F. Scott Fitzgerald: The Curious Case of Benjamin Button (1922)
Ladattu tablettiin Feedbooksilta
40s.
Ohhoh, Benjamin Button on Fitzgeraldin kynästä, pitääkin lukea!!
VastaaPoistaMinäkään en tätä tiennyt ennen kuin selailin e-kirjakauppojen ilmaisia klassikoita. :) Itse taidan seuraavaksi lukea Fitzgeraldilta Kultahatun, siitäkin tehty (uusin) elokuva oli mainio.
VastaaPoistaBenjamin Button on kyllä leffana hyvä! En tiennytkään, että se on tehty novellin pohjalta. =D
VastaaPoistaKyllä vain! :) Omasta kokemuksesta en tosin kovin hanakasti suosittele novellin lukemista, jos leffan olet jo nähnyt, sillä ainakin minulle leffa kertoi paljon enemmän Buttonista kuin novelli.
VastaaPoista