Sivut

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Vähän e-kirjoista sekä blogin ulkoasun pikkuruisista muutoksista


Kirjoittelin ensimmäistä kertaa e-kirjoista Petteri Hannilan Kaukamoisen yhteydessä keväällä. Tuolloin en omistanut minkäänlaista lukulaitetta e-kirjoille, tietokonetta lukuun ottamatta. Tunsin kuitenkin lukemisen tietokoneen näytöltä varsin työlääksi ja väsyttäväksi, enkä ajatellut ottaa sitä uusiksi ennen varsinaisen lukulaitteen hankintaa. Täytyy myöntää, että minulla on muutenkin ollut vähän ennakkoluuloja e-kirjoja kohtaan, itse kun rakastan fyysisten teosten näpelöintiä ja kansien ihastelua. E-kirjoja on myös vaikeampi kerätä kirjahyllyn koristukseksi, mitä tämä hamstraaja ei voi oikein hyväksyä.

Nyt jouduin kuitenkin tarttumaan asiaan uudelleen, sillä sain vanhemmiltani lahjaksi Samsung Galaxy -tabletin, jolla pystyy lukemaan myös e-kirjoja. Ilmeisesti varsinaisesti e-kirjoille tarkoitetuilta lukulaitteilta, kuten Kindle, on tabletteja helpompi lukea silmiään väsyttämättä, mutta en ole ainakaan vielä kokenut tablettia siinä mielessä ongelmalliseksi.


Olen aloittanut totuttelun tabletilta lukemiseen ilmaisista e-kirjoista. Ainakin Elisa Kirja tarjoaa monia ilmaisia klassikkoja luettavaksi. Tällä hetkellä minulla on menossa Arthur Conan Doylen The Adventures of Sherlock Holmes, jonka latasin Aldiko Store -sovelluksen kautta. En ole aikaisemmin ollut hirveän innostunut Sherlock Holmesista, vaikka Baskervillen koiran olenkin lukenut, vaan ollut enemmän Hercule Poirotin ja neiti Marplen kannattaja. Televisiosta tuleva Holmes NYC on saanut minut kuitenkin ihan koukkuun, ja siksi päätin tutustua tähän alkuperäiseen hahmoon ja hänen tarinaansa paremmin.

Tabletilta lukemisessa on monia positiivisia puolia. Esimerkiksi Kaukamoisen luvut aloittava hieno kansitaide jäi minulta keväällä kokonaan näkemättä, koska tietokoneformaatissa sitä ei ollut. Toisekseen lukeminen sujuu helposti näyttöä näpäyttämällä ja jopa näytön kirkkautta voi säädellä. Minulle huomattava seikka on se, että tärkeitä kohtia pystyy myös merkitsemään ylös. Minä kun en ole koskaan ollut mikään hyvä post-it -lappujen käyttäjä fyysisten kirjojen kanssa, ja näin asiat saa teoksista helposti muistiin.

Toinen kokeilukertani e-kirjojen parissa on sujunut siis ensimmäistä huomattavasti paremmin. Tablettia on ollut helppo käyttää, eivätkä sinne ladatut kirjat vie ollenkaan tilaa jo pursuavasta kirjahyllystä. En kuitenkaan usko, että e-kirjat minun kohdallani kokonaan syrjäyttävät fyysisiä kirjoja pitkään aikaan, sen verran ihastunut olen oikeiden sivujen selailuun kylmän näytön näpäyttelyn sijasta.

Ryhdyin viimein myös toimiin muutoksien kanssa, joita blogiarvonnan yhteydessä blogin ulkoasuun toivottiin. Näin alkuun kokeilin varovaisesti suurentaa vähän postauksien päivämäärää sekä postauksien otsikkoa, sillä ne näkyivät joillakin näytöillä pienellä. Vieraan silmään muutos ei välttämättä edes osu, mutta minulle jopa tällainen minimaalinen muutos vaatii hieman sulatteluaikaa. :D Lisäksi suurensin teoksille antamiani tähtiä, sillä ne olivat mielestäni liian pieniä. Lopullisen muotonsa ulkoasu saa kuitenkin varmasti vasta ajan kuluessa.

4 kommenttia:

  1. Minullakin on e-kirjoja varten olemassa tabletti, Googlen Nexus 7, ja lukeminen sillä on onnistunut vallan hyvin enkä myöskään ole huomannut silmieni väsyneen! Tosin olen lukenut sillä vasta kandintyöhöni liittyviä vanhoja matkakirjoja, en vielä mitään kaunokirjallisuutta. Mutta tosi kätevää, kun voi tehdä e-kirjoihin merkintöjä! Kirjaston kirjoja ei viitsisi sotkea ja no, toista näistä matkakirjoista ei edes löydy Suomen kirjastoista painettuna versiona. Pitäisi kokeilla sitä kaunokirjallisuudenkin lukemista tuolla härvelillä :)

    VastaaPoista
  2. Merkintöjen tekeminen onkin mielestäni yksi positiivisimmista puolista e-kirjojen lukemisessa. Itse ajattelin myös käyttää tablettiani apuna, kun syksyllä aloitan yliopisto-opinnot, katsotaan kuinka minulta puolestaan luonnistuu tietotekstien lukeminen. Onneksi opintoni tulevat sisältämään myös paljon kaunokirjallisuutta.

    Suosittelen ehdottomasti sinulle kaunokirjallisuuden kokeilemista tabletilla. Vaikka fyysisissä kirjoissa oma viehätyksensä aina onkin, toimivat e-kirjat ainakin helppona vaihteluna. :)

    VastaaPoista
  3. Minä en ole lukenut yhtäkään e-kirjaa ja tällä hetkellä pakko myöntää, ettei kyllä yhtään kiinnostakaan. Kaipaan sen fyysisen kirjan. Ja irtautumisen kaikista härveleistä kirjaa lukiessani. Mutta onhan tuo kätevä matkoilla ja muuten varmasti :)

    Ja nyt otsikko näkyy minun koneella ainakin hyvin! :)

    VastaaPoista
  4. Ymmärrän hyvin kantasi, Katri. Minäkin pidän fyysisistä kirjoista enemmän, mutta ajattelin ottaa kaiken hyödyn irti tabletista, kun sellaisen nyt omistan. :)

    Matkoilla tabletti on tosiaan varmasti kätevä, kun ei tarvitse raahata kamalaa kirjapinoa mukana. Olen kuitenkin iloinen, ettei e-kirjojen lukeminen kuitenkaan (vielä?) ole niin paljon helpompaa, että se syrjäyttäisi fyysisten kirjojen lukemisen kokonaan. Minä pidän siitä tällaisena, mukavana vaihteluna fyysisille kirjoille. :)

    Hei jee, hyvä että muutoksista oli jotain hyötyä. :) Eivät ne tähän loppuneet, minusta kun ulkoasu on vähän keskeneräisen näköinen tällä hetkellä. Katsotaan, mitä saan vielä aikaan.

    VastaaPoista