Sivut

torstai 15. marraskuuta 2012

Roald Dahl: Rakkaani, kyyhkyläiseniRoald Dahlin Rakkaani, kyyhkyläiseni on ensimmäinen teos, joka tutustutti minut miehen aikuisille suunnattuihin kertomuksiin. Olen aikaisemmin lukenut monia Dahlin lasten- ja nuortenkirjoja, jotka ovat ihastuttaneet minua niin keksiäällä tarinallaan kuin nokkelilla hahmoillaan. Niiden myötä olen myös alkanut pitää Dahlia yhtenä suosikkikirjoittajistani.

Rakkaani, kyyhkyläiseni koostuu viidestätoista novellista, joihin kaikkiin sisältyy pieni twisti. On nuori liikemies, joka vuokraa asunnon vanhalta naiselta, joka vaikuttaa liiankin tuttavalliselta ja jonka luona ei ole käynyt muita asiakkaita vuosiin. On nainen, joka vihastuksissaan tappaa miehensä lampaanjalalla ja joka keksii oivan keinon päästä pälkähästä. On myös mies, jolle tarjotaan mahdollisuutta pitää aivonsa elossa vielä kuolemansa jälkeen.

Kirjan takakansitekstissä kuvaillaan novelleja jännitystarinoiksi, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa kuin muutaman kohdalla. Jännitystarinoiden lisäksi teoksessa on niin traagisia rakkaustarinoita kuin kertomuksia onnettomista huijareista.

Omiksi suosikeikseni nousivat novellit Pastorin huvi sekä Maailmanmestari. Ensimmäinen tarina kertoo pastorista, jonka sunnuntaiharrastuksena on kierrellä maaseudulla ja huijata ihmisiltä arvokkaita antiikkikalusteita halpaan hintaan. Jälkimmäinen kertoo kahdesta miehestä, jotka varakasta maanomistajaa huijatakseen yrittävät kaapata kaikki tämän monista sadoista fasaaneista. Kumpaakin tarinaa yhdistää hulvattoman traaginen loppu, joka kääntää kaiken päähenkilöitä vastaan.

Rakkaani, kyyhkyläiseni on kelpo teos, josta pystyi heti tunnistamaan tekijänsä kädenjäljen. Novellit olisivat voineet olla aiheidensa ja henkilöidensä vuoksi liian inhottavia luettavaksi, mutta Dahl tekee niistä jopa nautittavan arvoiset tavaramerkikseen muodostuneen mustan huumorin avulla. Aivan täyttä kymppiä ei tämä kirja valitettavasti minulta saa, sillä muutamat novellit eivät päässeet odottamalleni tasolle, nerokkaista pätkistä huolimatta. Suosittelen kuitenkin kirjaa lämpimästi kaikille Roald Dahlin faneille, jotka eivät vielä ole teokseen tutustuneet.

*

Roald Dahl: Rakkaani, kyyhkyläiseni (alkup. Someone Like You, 1953 & Kiss Kiss, 1960)
Suomentanut: Pentti Saarikoski
Otava, 1961 (kuvassa näkyvä 8. painos on ilmestynyt 2009)
277s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti