Sivut

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Days 13 and 14: Your favourite writer & Favourite book of your favourite writer


Aikuisten teoksissa minulla ei varsinaisesti ole lempikirjailijaa. Pidän esimerkiksi Audrey Niffeneggerin, John Irvingin ja Irvine Welshin tyylistä kirjoittaa. Yhden tai kahden luetun teoksen perusteella en kuitenkaan menisi nimittämään ketään arvonimellä "lempikirjailijani".

Roald Dahl oli mielestäni erittäin taitava kirjoittamaan ihastuttavia lastenkirjoja. Hänen kirjojensa maailma on täysin erilainen, kuin mihin olen muissa teoksissa törmännyt. Dahl on onnistunut mielestäni taitavasti yhdistämään teksteissään lastenkirjoille ominaista naiiviutta, hauskoja kommelluksia, sekä rehellisesti sanottuna myös kamalia tapahtumia. Unohtamatta tietenkään pilkahduksia hänen kovin puhutusta mustasta huumoristaan.

Olen lukenut Dahlilta monia lastenkirjoja, muun muassa Jali ja suklaatehdas, Jaakko ja jättipersikka, Nilviöt, Matilda, Iso kiltti jätti ja Ilmarin ihmelääke. Jokainen niistä on maininnan arvoinen, mutta parhaaksi Dahlin kirjaksi valitsen kuitenkin Kuka pelkää noitia. Jo pienenä rakastin kirjan synkähköä tunnelmaa, huumorilla höystettyjä hirvittäviä tapahtumia ja lapsen silmin nähtyä toiveikkuutta.

Roald Dahl on tähän mennessä siis ainoa kirjailija, jota voisin kutsua etuliitteellä "lempi". Ennen lopullista tuomiota aion kuitenkin lukea häneltä vielä kirjan Rakkaani, kyyhkyläiseni, joka on tuleva olemaan ensimmäinen häneltä lukemani aikuisten teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti