Sivut

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Adam Silvera: They Both Die at the EndAdam Silveran nuortenkirja They Both Die at the End kertoo Mateosta ja Rufuksesta, joista kumpikin vastaanottaa eräänä yönä puhelun, jossa heidän kerrotaan kuolevan seuraavien 24 tunnin sisällä. Todellisuudessa, jossa nämä 17- ja 18-vuotiaat pojat elävät, on Death-Cast -niminen palvelu, joka päivittäin välittää tiedon jokaiselle kuolevalle ihmiselle. Kukaan ei tiedä, mistä tiedot kuolemista tulevat, mutta ne ovat aina pitäneet paikkansa. Tiedon avulla kuolevan on mahdollista viettää viimeinen päivänsä tehden jotain merkityksellistä.

Kuolevien (eli Deckersien), jotka ovat yksinäisiä, on mahdollista ottaa yhteyttä toisiin samana päivänä kuoleviin Last Friend -sovelluksen kautta. Näin kuolevat voivat saada toisista seuraa, ehkä ystävänkin, vaikealla hetkellä. Myös Mateo ja Rufus kohtaavat sovelluksen kautta. Kirja kertoo siitä, miten pojat vähitellen ystävystyvät ja oppivat lyhyen ajan sisällä ilmaisemaan itseään paremmin kuin koskaan aiemmin elämänsä aikana.

Lähtökohtana kirjan idea on äärimmäisen mielenkiintoinen. Maailma, jossa on palvelu, joka kertoo tarkan päivän, jolloin kuolet, ja palvelu, jonka avulla voit löytää ystävän viimeisenä päivänäsi. On lisäksi muita palveluita, kuten matkailuun keskittyviä, jota varmistavat sen, että viimeinen päiväsi on mahdollisimman ikimuistoinen.

Tarina herättää kuitenkin kysymyksen siitä, olisivatko tällaiset palvelut oikeasti haluttuja (jos siis olisivat mahdollisia). Eikö tieto siitä, että tulee kuolemaan seuraavan vuorokauden kuluessa, saisi ihmisen vain panikoimaan ja ahdistumaan niin, ettei sellaisessa tilassa olisi mahdollista tehdä mitään kovin merkittävää? Eihän sitä uskaltaisi tehdä mitään tai mennä mihinkään, kun jokainen asia voisi koitua kohtaloksi. Pojat pohtivat tarinassa täysin samoja asioita, mutta pääsevät niiden yli varsin nopeasti. Heillä on kuitenkin meidän todellisuuteemme verrattuna se etu, että heille nämä palvelut eivät ole enää uusi asia, vaan heillä on ollut jollain tasolla aikaa totutella siihen, että soitto joskus osuu heidän kohdalleen.

Pidin paljon kirjan kerrontatavasta. Siitä, miten luvut alkavat kuvauksella jostain hahmosta ja siitä, onko tämä saanut soiton Death-Castilta, ja tuleeko hahmo siis kuolemaan seuraavien tuntien kuluessa. Toisaalta osa hahmoista mainitaan vähän turhaan, niin ohut on heidän linkityksensä päähenkilöihin. Olin myös pettynyt laimeahkoon lopetukseen, etenkin kun sitä oltiin rakennettu tiiviisti koko tarinan ajan.

Lukukokemus oli ihan viihdyttävä, osin koskettavakin, mutta kirja ei tule jäämään mieleeni muuten kuin persoonallisen ideansa vuoksi. Aihe on surullinen ja synkkä, mutta sen käsittelytapa on kevyt, nuortenkirjaan sopiva. Tarinassa keskitytään synkkien asioiden tarkan ja syvällisen puimisen sijaan hauskanpitoon, ystävystymiseen ja todellisen minän paljastamiseen. Kyseessä on 24 tunnin sisällä tapahtuva kasvukertomus, joka ei kuitenkaan erotu tarpeeksi massasta.  

Helmet-haaste: 6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa. Luin teoksen e-kirjana, ja tarina on julkaistu myös painettuna kirjana sekä äänikirjana.

Adam Silvera: They Both Die at the End
Simon & Schuster, 2017
384s.

4 kommenttia:

 1. Olen törmännyt tähän kirjaan Goodreadsin feedissä, BookTuben puolella ja nettikaupoissa kirjaostoksilla, mutta en ole aiemmin perehtynyt lainkaan, mistä tämä varsin huomiotaherettävästi nimetty kirja kertoo.

  Harmittavan usein YA-kirjoissa on huikea idea, joka hukkuu siihen, ettei sitä käsitellä kunnolla. Toisaalta varmaan nuortenkirjat usein kirjoitetaan niin, että ne vetoavat juuri nuoreen yleisöön. Itse huomaan vaativani nuortenkirjoilta usein sellaisia asioita, joita en itse teininä vaatinut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan nimi taisi tosiaan olla se, mikä minunkin huomioni herätti ja sai lukemaan tämän teoksen. :D Ihan totta muuten, että mitä vanhemmaksi tulee (ja etenkin mitä enemmän kirjoja lukee), sitä enemmän kirjoiltakin varmaan vaatii. Nyt, kun aloin oikein miettiä, olisin tosiaan tainnut pitää tästä huomattavasti enemmän esim. 10 vuotta sitten. :) Mutta hyvähän se vain on, jos tämäkin kohdeyleisöönsä uppoaa, vaikka itselle ei täysin napannutkaan.

   Poista
 2. Mä bongasin tämän kanssa BookTubesta ja olin ihan innoissani aiheesta - se kuulosti mielettömältä! Mutta kuten itsekin totesit, niiin todella hyvin kasvatettu loppu lässähti. Odotin kovasti herkistyväni suurestikin, mutta jotenkin jäi vähän laimeaksi.

  Pidin huomattavasti enemmän Silveran "More than happy" kirjasta ja nyt mulla on yöpöydällä "History is all you left me".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aihe kuulosti kyllä niin hyvältä, mutta lopputulos ei nyt sitten vain onnistunut täysin lunastamaan odotuksia. :/ Tuo "History is all you left me" oli itse asiassa ensimmäinen Silveran kirjoista, johon törmäsin, mutta päädyin kuitenkin lukemaan tämän. Tuo toinen kiinnostaisi edelleen hieman, mutta luulen pitäväni pienen tauon, ennen kuin kokeilen lukea lisää Silveran teoksia.

   Poista