Sivut

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Tua Harno: Oranssi maaIhmiset takertuvat niin helposti ympäristöönsä, tai ympäristö heihin, heistä tulee aivan sen muotoisia, minkälaiseen astiaan heidät on pantu, Martti oli kertonut. Uudessa paikassa ei ole mitään valmiina. Silloin on mahdollisuus kasvaa reunoiltaan toisenlaiseksi.

Raskaana oleva Sanna lähtee Australiaan kaivoksille viimeistelemään graduaan ja pakoon kipeää eroaan. Kaivoksilla vietetyn ajan jälkeen hänen on tarkoitus vaeltaa muutama viikko erämaassa itseään etsien, oppaanaan ainoastaan tutkija Ralda. Sanna kuitenkin tapaa kaivoksilla suomalaisen Martin ja, vastoin kaikkia neuvoja, rakastuu. Erämaahan lähtö ei ole enää samalla tavalla houkuttelevaa, mutta siitä huolimatta Sanna päättää lähteä. Matka osoittautuu kaikin tavoin erilaiseksi kuin mitä hän oli kuvitellut.

Oranssi maa houkuttelee lukijaa jo ulkomuodollaan. Kansi (suunnittelijana Timo Numminen) on kaunis ja harmoninen, sisältöön sopiva. Oranssi maa, Australia ja sen erämaa, ei jää vain nimeksi romaanille, vaan sillä on tapahtumien kannalta suuri merkitys. Se on itselleni täysin vieras paikka, ja varmasti siksi erityisen kiehtova. Romaanissa maa esiintyy mystisenä ja jopa pelottavana, mutta jollain tavalla kuitenkin myös inhimillisenä ja luettavissa olevana. Maa, joka tuottaa ihmisten lailla uutta elämää oranssin tulen ravittua sitä.

Aloin lukea kirjaa, enkä yhtäkkiä voinutkaan laskea sitä enää käsistäni. Luin sen loppuun kahdessa illassa, vaikka aluksi mietin vähän epäilevästi, kiinnostaako minua todella näiden Sannan ja Martin tarina(t). Kyllä kiinnosti. Tarinan lisäksi ajauduin sujuvasti eteenpäin soljuvan kielen vietäväksi, vaikka ajoittain tuottikin hieman vaikeuksia ymmärtää, kuka puhui ja puhuiko tämä ääneen vai ajatuksissaan. 

Romaanin tunnelma on intensiivinen. Likaiset hotellihuoneet ja kaivoksilla ruskettuneiden miesten katseet tulevat iholle. Autiomaassa suussa pystyy maistamaan hiekanjyvät ja ötökät, kuulemaan tuulen viuhunan korvissa, samoin täydellisen hiljaisuuden. Lopulta sitä taitaa olla itsekin oranssin pölyn ja auringonpolttamien peitossa.

Oranssi maa näyttää runsaasti yksinäisyyttä, jonka toiset hahmot kääntävät vahvuudeksi ja itsenäisyydeksi, mutta joka on toisille arka paikka. Randa ja Martti ovat oman tiensä kulkijoita, jatkuvassa liikkeessä, mutta Sanna huomaa varsinkin erämaassa ollessaan, että toisten ihmisten seura on hänelle tärkeää. Vaikka kaivoksilla on töissä paljon ihmisiä, tiivistyy myös siellä yksinäisyyden tunnelma traagisella tavalla.

Oranssi maa on selviytymistarina, rakkaustarina ja tarina rikkinäisistä, ongelmaisista perheistä. Se on tarina suurista unelmista, joiden toteuttaminen ei välttämättä ole mahdollista, tarina miehistä ja varsinkin naisista. Minulle se on etenkin tarina uusista aluista. Kuten romaanista lainaamani pätkä tuossa ylhäällä kertoo, jos jäät pitkäksi aikaa yhteen paikkaan, tekee se sinusta tietynlaisen ihmisen. Jääminen ja pysähtyminen ovat hyväksi, mutta välillä kannattaa kokeilla myös uusia paikkoja ja katsoa, millaisia puolia ne ehkä itsessä herättävät.

Tuntuu, että lukukokemusta on vaikea pukea perusteellisesti sanoiksi. Romaani on kuitenkin puhutteleva ja varmasti mieleenpainuva. Tällä hetkellä minulle aika lailla se täydellinen teos.

Goodreads-haaste: Oranssi maa menee kohtaan 37. A book with a color in the title.

 ★★★★★ 

Tua Harno: Oranssi maa
Otava, 2015
336s.

Kustantajalle kiitos arvostelukappaleesta!

5 kommenttia:

 1. Oi, kuulostaapa hyvältä. Sain juuri luettua Harnon esikoisen Ne jotka jäävät. En tiedä, miksi en ole lukenut sitä aiemmin, vaikka aina jotenkin tunsin ja tiesin, että se olisi minun tyyliseni teos. Ja niin se olikin: kaunis ja tunteikas. Varsin hyvä esikoinen. Nyt Oranssi maa odottelee jo tuossa vieressä, luulen että aloitan sen vielä tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vielä Harnon esikoinen lukematta, mutta eipä Oranssin maan loistavuus tai nuo sinun ylistävät kommenttisi ainakaan vähentäneet innostusta tarttua siihen joskus. :) Toivottavasti tulet nauttimaan Oranssista maasta samalla tavalla!

   Poista
 2. Tässä kirjassa on upea kansi, ja sisältö kuulostaa kiinnostavalta. Minulla tämä sopisi haastekohtaan 29) A book set somewhere you’ve always wanted to visit. :) Australiaan olisi upeaa päästä lomailemaan, ei tosin kaivoksille! Sinulle on blogissani haaste/tunnustus:
  http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/10/haastevastauksia.html

  VastaaPoista
 3. Annoin sinulle blogissani Liebster Award -tunnustuksen. :)

  http://kattinkankirjalista.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Kiitos MarikaOksa ja Kattinka J haasteista! :) Blogi on ollut pienellä tauolla, mutta katsotaan, joskos ehtisin vastata kysymyksiin lähiaikoina.

  VastaaPoista