Sivut

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Paula Hawkins: The Girl on the Train


Rachel Watsonilla on tapana ottaa arkiaamuisin klo 8.04 juna Lontooseen ja klo 17.56 takaisin Ashburyyn. Hän istuu penkillä ikkunan vieressä ja tutkii silmillään ohikiitäviä taloja. Varsinkin yksi on kiinnittänyt hänen huomionsa, talo, jossa asuu onnelliselta näyttävä pariskunta. Eräänä päivänä Rachel kuitenkin näkee sattumalta jotain, joka ei tunnu luonnolliselta. Eikä hän voi jättää asiaa sikseen.

The Girl on the Train kiinnosti minua heti ilmestyttyään alkuvuodesta ja tilasinkin sen aika nopeasti itselleni. Kirjaa on verrattu monessa paikassa Hitchcockin Takaikkunaan, joka on omastakin mielestäni varsin hyvä ja mielenkiintoinen elokuva. Elokuvasta tutut tirkistelynhaluisuus ja salaa nähdyt oudot asiat kuulostivat hykerryttäviltä, mutta siitä huolimatta sain aloitettua kirjan lukemisen vasta muutamia päiviä sitten.

Rachelin lisäksi tarinassa pääsee ääneen kaksi muuta naista, ja jokaisen näkökulma tuntuu esittävän asiat erilaisessa valossa. Toinen saattaa nähdä tuntemattomien ihmisten elämässä kaiken sen, mitä on halunnut itse aina saavuttaa, toinen vain kuulla äänekkäät riidat. Kun hahmot eivät lisäksi tunnu erityisen pidettäviltä tai samaistuttavilta, on lukijan vaikea tietää, keneen luottaa. Tämä tekee tarinasta toimivan.

Näin vielä viileään, sateiseen ja hämärään alkukesään The Girl on the Train oli aivan loistava trilleri ja sisälsi juuri sopivasti kaipaamaani jännitystä. Pitkästä aikaa jouduin valvomaan myöhään yöhön lukien, jotta saisin ratkaisun selville. Tarinassa paljastuu jatkuvasti niin paljon yllättäviä käänteitä, ettei lukemista voinut vain jättää kesken.

Kirja onnistui huiputtamaan minua täysin. Esitin itselleni jos jonkinmoisia skenaarioita siitä, mitä olisi voinut tapahtua, mutta varsinainen ratkaisu tuli tästä huolimatta yllätyksenä. Kirjassa on paljon eri suuntiin sinkoilevia, solmimattomia langanpätkiä, jotka saivat minut ensin epäilemään vahvasti yhtä asiaa, mutta jo seuravassa hetkessä jouduinkin taas kyseenalaistamaan kaiken.

The Girl on the Train ei ole täydellinen kirja, vaikka aika läheltä liippaakin. Juonenkäänteet olivat ajoittain liian pienestä sattumasta kiinni ja näin vähän epäuskottavia, samoin joidenkin hahmojen käyttäytyminen. Pettynein olin kuitenkin loppuhuipennukseen, joka tuntui kierrättävän kuluneita lausahduksia ja tapahtumia. Itse ratkaisu ei tehnyt minua tyytymättömäksi, sillä siihen liittyvät asiat olivat oikein mielenkiintoisia. Tapa, jolla ne esitettiin, varisti kuitenkin tarinasta kaiken sen tuoreuden, joka siinä mielestäni pitkään oli.

The Girl on the Train sopii lukijoille, jotka rakastavat jännitystä ja kierohkoja juonenkäänteitä. Se sisältää monia sinänsä rankkojakin käänteitä, mutta esimerkiksi liialla verellä tai kauhulla mässäilyä ei tarvitse pelätä. Ihanteellisin lukukokemus syntyisi varmasti kirjan tapaan lämpimänä, jopa tukahduttavan kuumana kesäiltana, junan jyristellessä ohitse.

Goodreads-haaste: The Girl on the Train menee kohtaan 4. A book published this year.

★★★★ 

Paula Hawkins: The Girl on the Train
Doubleday, 2015
319s. 

8 kommenttia:

 1. Olen tämän kirjan kanssa arponut jo pidempään, että kuuluisiko tämän luettaviin vai ei-luettaviin. Aika ristiriitaisia kommentteja olen kuullut.

  Erityisesti tämä kohta kirjoituksessasi nosti taas tätä teosta kohti luettavien pinoa:

  "Toinen saattaa nähdä tuntemattomien ihmisten elämässä kaiken sen, mitä on halunnut itse aina saavuttaa, toinen vain kuulla äänekkäät riidat. Kun hahmot eivät lisäksi tunnu erityisen pidettäviltä tai samaistuttavilta, on lukijan vaikea tietää, keneen luottaa. Tämä tekee tarinasta toimivan."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse suosittelen tätä kyllä kovasti, mutta ymmärrän jokseenkin myös vastakkaiset näkemykset, sillä kuten tekstissä sanoin, oli tässä puutteitakin. :) Mukavaa, jos kirjoitukseni innosti sinua hieman enemmän kirjan pariin!

   Poista
 2. Tämähän kuulostaa hyvältä. Olen tästä jonkun jutun tainnut ohimennen lukea, mutta hieman on ehkä mennä vilahtanut ohi silmien tämä kirja. Jännitys ja kierot juonenkäänteet sopivat kesäpäivään kirjan muodossa. :) Junarata menee noin parin kilsan päässä, joten siellä on hyvä lukupaikka jo tiedossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen bongannut tästä ihan vain muutamia muita blogikirjoituksia. Voihan olla, että tämä saa vähän suurempaa näkyvyyttä syksyllä, kun suomennos ilmestyy. Ainakin toivoisin niin. :)

   Lukupaikkasi kuulostaa muuten aivan loistavalta, siellä on varmasti helppo päästä mukaan kirjan tunnelmaan!

   Poista
 3. Ei ole tullut pitkään aikaan luettua trilleriä, tämä vaikuttaa kiehtovalta. Pitääpä laittaa mietintälistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Tämä oli ainakin itselle pitkästä aikaa oikein mainio ja yllättävä trilleri. :)

   Poista
 4. Oi, sinä olet jo lukenut tämän. Odotan tätä suomeksi, jos olen ymmärtänyt oikein, niin tämän pitäisi ilmestyä alkavalla viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin olla hieman malttamaton, sillä tilasin tämän heti sen ilmestyttyä (vaikka sainkin luettua vasta kesän alussa). :D Mukavia lukuhetkiä sinulle tämän parissa, toivottavasti tykkäät! :)

   Poista